Archief
Titel
2.06.131 Inventaris van het archief van de Bedrijfsgroep Bouwindustrie, (1940) 1941-1949
Auteur
J.A.A. BervoetsCopyright
Nationaal Archief, Den Haag
(c) 2013Beschrijving van het archief
Naam archiefblok
Bedrijfsgroep Bouwindustrie Bedrijfsgroep Bouwindustrie
Periodisering
archiefvorming: 1941-1949 oudste stuk - jongste stuk: 1940-1949
Archiefbloknummer
E20155Omvang
; 18 inventarisnummer(s) 0,20 meterTaal van het archiefmateriaal
Het merendeel der stukken is in het
Nederlands
Soort archiefmateriaal
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.Archiefdienst
Nationaal ArchiefLocatie
Den HaagArchiefvormers
Bedrijfsgroep Bouwindustrie, , 1941-1953Samenvatting van de inhoud van het archief
Het archief van de bedrijfsgroep bevat slechts het archief van de afdeling contingentbeheer, die gaat over de distributie van goederen die tijdens de oorlog en de wederopbouw nodig waren voor bouwvakwerkzaamheden.Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
De bedrijfsgroep Bouwindustrie is een onderdeel van de zog. Organisatie Woltersom, hoofdgroep Industrie. Deze organisatie, geleid door een Raad voor het Bedrijfsleven, kreeg in bezettingstijd de bevoegdheid het b4edrijfsleven te regelen in volgens het leidersbeginsel. Onder een aantal “Centrale organisaties’ stond een hiërarchie van bedrijfsgroepen, vakgroepen en ondervakgroepen. Deze groepen konden ook plaatselijke organisaties instellen.
De bedrijfsgroep werd in 1941 ingesteld. Een groot deel van de werkzaamheid bestond uit de bemoeienis met distributie en regeling van de productiegrootte, in samenwerking met de Rijksbureau’s voor Hout en voor IJzer en Staal. Mede op bevel va de bezetter werd het werk van deze bureaus gekoppeld aan een vergunningenstelsel, waarvoor de bedrijfsgroepen van de Woltersomse organisatie per categorie producten als contingentbeheerder werden aangewezen. Deze taak werd na de bevrijding voortgezet, totdat de belemmeringen op de handel in producten als hout, metaal, lijm en andere producten die nodig voor de bouw, waren opgeheven. Dat was grotendeels het geval met de inwerkingtreding van de Marshallhulp in 1948. Met name gold dat geleidelijk voor de verwerking van het aan invoervergunningen verbonden buitenlandse materiaal. Rond 1954 waren alle onderdelen van de oude bedrijfsorganisatie opgeheven.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de bedrijfsgroep werd in het hoofkantoor in Den Haag gevormd en na de opheffing van de groep overgedragen aan de archiefbeheerder van het Ministerie van Economische Zaken. Het werd overgebracht naar de archiefbewaarplaats van het ministerie in de wijk Kortenbos in Den Haag en vandaar in 1969 naar het hulpdepot van het Algemeen Rijksarchief in Schaarsbergen, waar archieven van het ministerie werden geselecteerd en voorlopig beschreven. Het archief werd tijdens deze activiteit krachtens de regels van de Archiefwet 1962 aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.
Inhoud en structuur van het archief
Selectie en vernietiging
Tijdens de inventarisatie van het archief werden nog diverse administratieve gegevens aangetroffen over het beheer van de contingenten die voor distributie in aanmerking kwamen. Hiervan is de verslaglegging en de accountantsrapportage bewaard gebleven, die een beeld geeft over de afname van de distributiedruk. Het overige gedeelte van de daarvoor benodigde administratie is vernietigd, hetgeen neerkomt op 60% van het restantarchief. Het betreft:
- staten van toewijzing van vergunningen voor hout aan bouwondernemers;
- inspectierapporten en aantekeningen bij vergunningsaanvragen met uitzondering van enkele uitvoerige specimina;
- registratieboeken van toegewezen vergunningen per contingent.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
- Creëer een account of log in.
- Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
- Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Bedrijfsgroep Bouwindustrie, nummer toegang 2.06.131, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Bedrijfsgroep Bouwindustrie, 2.06.131, inv.nr. ...
Verwant materiaal
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar