Terug naar zoekresultaten

2.21.076 Inventaris van het archief van ir. A. Groothoff [levensjaren 1883-1971], (1878) 1895-1975

A. Groothoff was als ingenieur werkzaam in o.a. het waterkrachtwezen en de tinontginning. Het archief bevat stukken die zijn opgemaakt en verzameld in zijn verschillende functies, en stukken betreffende de werkgelegenheids- en industriepolitiek van de Nederlandse regering tijdens het interbellum. Het archief bevat foto's en (glas-)negatieven.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.076
Inventaris van het archief van ir. A. Groothoff [levensjaren 1883-1971], (1878) 1895-1975

Auteur

J.A.A. Bervoets

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1979 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 328 A. Groothoff [levensjaren 1883-1971]
Groothoff

Periodisering

archiefvorming: 1895-1969
oudste stuk - jongste stuk: 1878-1975

Archiefbloknummer

C25065

Omvang

; 258 inventarisnummer(s) 8,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte stukken, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Groothoff, A. (1883-1971)

Samenvatting van de inhoud van het archief

A. Groothoff was als ingenieur werkzaam in o.a. het waterkrachtwezen en de tinontginning. Het archief bevat stukken die zijn opgemaakt en verzameld in zijn verschillende functies, en stukken betreffende de werkgelegenheids- en industriepolitiek van de Nederlandse regering tijdens het interbellum. Het archief bevat foto's en (glas-)negatieven.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Biografie ir. A. Groothoff
1883 Geboren op 1 mei te Gantoeng (Billiton).
1889 Toelating lagere school te Gouda.
1900 Eindexamen H.B.S. te 's-Gravenhage (Bleijenburg). Ingeschreven aan de Polytechnische school te Delft voor de studie van civiel ingenieur.
1904 Diploma civiel ingenieur. Buitengewoon opzichter bij de Gemeentelijke Havenwerken te Amsterdam.
1905 Ingenieur in dienst van de Perzische regering voor de opname van de Karoonirrigatiewerken bij Ahwaz in Z.W. Perzië.
1906-1907 Ingenieur bij de Hollandsche Maatschappij tot het maken van werken in gewapend beton (Hollandse Beton Maatschappij) te 's-Gravenhage.
1907-1912 Tijdelijk ingenieur bij de Provinciale Waterstaat in Zuid-Holland met standplaats 's-Gravenhage.
1912-1915 Ingenieur 1e klasse, sectiechef voor Aanlegwerken bij de Semarang-Cheribon Stoomtrammaatschappij met standplaats Pekalongan.
1915 Benoemd tot lid van de Gewestelijke Raad van Pekalongan.
1916 Als adviserend ingenieur begonnen met studies ten behoeve van het Nederlandsch-Indische Suikersyndicaat over waterschappen n.l. de Soebaks van Bali en Lombok en nieuwe waterschappen in de vorstenlanden (Java) alsook op Sumatra's Oostkust (Deli). Na terugkeer in Nederland tijdelijk belast met de uitvoering van verbeteringswerken aan de Drechterlandse Noorderdijk tussen Enkhuizen en Medemblik als ingenieur van het Hoogheemraadschap Drechterland. Oprichter en medefirmant van het Ingenieursbureau Dwars, Groothoff en Verhey (adviesbureau voor Bouw- en waterbouwkunde) te 's-Gravenhage, later gevestigd te Amersfoort als Ingenieursbureau Dwars, Heederik en Verhey.
1917 Studiereis naar Zweden en Noorwegen ter bestudering van het waterkracht wezen (opsporing, ontginning en benutting van waterkrachten) in opdracht van de minister van Koloniën ten behoeve van de nieuwe dienst voor Waterkracht en Electriciteit in Nederlands-Indië.
1918 Studiereis op waterkrachtgebied in de Verenigde Staten tijdens heenreis naar Nederlands-Indië. Benoemd tot hoofdingenieur, chef der Hydrotechnische Afdeling van de dienst voor Waterkracht en Electriciteit te Bandoeng.
1920 Directeur van het Technisch-economisch Adviesbureau bij het departement van Gouvernementsbedrijven te Bandoeng. Tijdelijk regeringscommissaris bij de N.V. Gemeenschappelijk Electriciteitsbedrijf Bandoeng en omstreken.
1921 Opdracht ter zake van een nieuw tinbedrijf op Billiton.
1922 Regeringscommissaris in Nederlands-Indië bij de N.V. Billiton Maatschappij ter voorbereiding en uitvoering van de overgang der tinontginning op Billiton naar een nieuw gemengd bedrijf.
1924 Benoemd door de minister van Koloniën tot lid van de Raad van Beheer der N.V. Gemeenschappelijke Mijnbouwmaatschappij Billiton te 's-Gravenhage (bij verkorting G.M.B. genaamd ter onderscheiding van de B.M. de afkorting van de bestaande particuliere N.V. Billiton Maatschappij). Regeringsopdracht betreffende de opzet van een gemengd bedrijf tot exploitatie van de Kali-Kontowaterkrachtwerken in Oost-Java n.l. de N.V. Nederlandsch-Indische Waterkracht-Exploitatie-Maatschappij (N.I.W.E.M.).
1925 Bedrijfseconomisch adviseur,gevestigd te Amersfoort.
1931 Benoemd tot voorzitter van de Nederlands-Indische delegatie bij de Internationale Tin commissie te Londen. Ridder in de Orde van de Nederlandsche Leeuw.
1934 Benoemd bij koninklijk besluit tot lid van de Commissie van advies inzake Contingenteringen (Crisisinvoerwet). Benoemd door de minister van Economische Zaken tot contactcommissaris voor het IJzergieterijbedrijf.
1933 Lid van de Economische Raad.-- Bestuurslid van de Centrale organisatie T.N.O.
1937 Regeringscommissaris voor de Industriële Verdedigingsvoorbereiding bij het departement van Defensie.
1937 t/m 1939 Directeur-voorzitter van het Staatsbedrijf der Artillerie-Inrichtingen met opdracht van de minister van Defensie inzake de industriële reorganisatie van het bedrijf.
1940 Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Voorzitter Directorium centraal orgaan Voorzieningen Weermacht.
1940-1945 In verschillende functies werkzaam op verzoek van de betrokken Nederlandse instanties o.m. bij het departement van Economische Zaken (Bureau voor Non-ferro Metalen) en voor het departement van Binnenlandse Zaken (een technisch-economisch onderzoek van de Amsterdamse gemeentediensten) als-ook voor de Artillerie-Inrichtingen, aanvankelijk als lid van een directie-commissie van advies en later als commissaris van de N.V. Nederlandsche Machinefabriek Artillerie-Inrichtingen.
1946 Industrieel-economische studiereis naar Suriname, Brazilië en de Verenigde Staten. Hervatting werkzaamheden op internationaal tingebied, in het bijzonder als delegatievoorzitter bij de Internationale Tin Studiegroep. Voortzetting van zijn commissarisfuncties bij verschillende N.V.'s van de Billitongroep, de Nederlandsch-Indische Waterkracht-Exploitatie Maatschappij (N.I.W.E.M.) te Amsterdam, de Nederlandsche Machinefabriek Artillerie-Inrichtingen en de Nederlandsche Pacific Petroleum Maatschappij (Caltexgroep).
1948 In verband met de souvereiniteitsoverdracht van Indonesië op verzoek ontheven als voorzitter van de voormalige Nederlandsch-Indische Tindelegatie voor internationaal overleg.
1951 Medewerker van Nedeco (Nederlands Adviesbureau voor Ingenieurswerken in het Buitenland te 's-Gravenhage) voor technisch-economische oriëntering over Brazilië, waarheen weer reizen ondernomen in 1948, 1950 en 1957.
1954 Medewerking tot 1957 aan een uitgebreide Braziliaanse opdracht (via Nedeco) ter zake van de bevaarbaarmaking van de Rio Paranapanema, grensrivier van de staten Sao Paulo en Parana in Zuid-Brazilië. Einde van de bestuursfuncties bij de N.V. Gemeenschappelijke Mijnbouwmaatschappij Billiton (G.M.B.) en daarmee verbonden N.V.'s o.m. de Hollandsche Metallurgische Bedrijven te Arnhem, de Nederlands-Indische Bauxiet-Exploitatie-Maatschappij (N.I.B.E.M.) op Bintang (Riouw-Archipel) en de Singkep Tin Exploitatie-Maatschappij, een en ander als gevolg van de souvereiniteitsoverdracht van Indonesië in 1949.
1955 Voorzitter van de Nederlandse Werkgroep voor Internationale Tinaangelegenheden in verband met de instelling van de "International Tin Council" te Londen.
1956 Einde van commissarisfunctie bij het gemengde bedrijf de N.V. Waterkracht-Exploitatie Maatschappij Indonesië (te voren de N.I.W.E.M.) te Amsterdam, eveneens als gevolg van de souvereiniteitsoverdracht van Indonesië.
1957 Advies over de systeemkeuze voor een waterkrachtkadaster van Nederlands Nieuw-Guinea, uitgebracht in samenwerking met het Ingenieursbureau Dwars, Heederik en Verhey te Amersfoort ingevolge een Nedeco-opdracht van het ministerie van Zaken Overzee.
1958 Trekt zich wegens zijn 75-jarige leeftijd terug als commissaris van het Staatsbedrijf der Artillerie-Inrichtingen.
1967 Schrijft een artikel bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het door hem opgericht ingenieursbureau Dehave.
1968 Wordt bij zijn 85-jarige leeftijd gehuldigd.
1971 Overlijdt.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De hier voorlopig beschreven archivalia werden in 1965 door A. Groothoff aan de heer A. Heerding, indertijd archivaris van de Hoogovens in IJmuiden toevertrouwd. Zij werden door Heerding geschoond, waarbij vooral veel particuliere stukken (facturen e.d.) werden vernietigd. Na een globale ordening in dozen werden zij in het archief van de Hoogovens gedeponeerd.
In 1978 besloot Heerding de overdracht aan Hoogovens ongedaan te maken. Hij wenste de stukken beschikbaar te stellen voor een lopend wetenschappelijk onderzoek (een dissertatie door drs. P. de Hen) en droeg daarvoor het merendeel over aan het Algemeen Rijksarchief ( Correspondentie van de Tweede Afdeling 1978, D 9.105. ) . Een klein gedeelte, dat bij Heerding thuis berust, is nog nodig voor een geschiedschrijving over Philips ( Correspondentie van de Tweede Afdeling 1979, D 9.59. ) .
De verwerving van het archief
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Inhoud en structuur van het archief

Aanvullingen
Lijst van archivalia behorende tot het archief van ir. A. Groothoff waarvan de overdracht op een nader te bepalen tijdstip zal plaatsvinden.
Nr. Beschrijving Datum Uiterlijke vorm
1. Stukken u.h.v. lidmaatschap van de Economische Raad. 1932-1938 twee mappen.
2. Notulen van de vergaderingen van de Economische Raad. 1933-1938 twee mappen.
3. Een dossier inzake "Ordening van het bedrijfsleven - Corporatieve staat"; div. data jaren '30, w.o. stukken van de voorzitter van de directie van Staatsmijnen betreffende het staatsmodel van Salazar in Portugal. één map.
4. Economische en Industriële Verdedigingsvoorbereiding. 1935-1940 vier mappen.
5. Industriefinancieringsbeleid, correspondentie en knipsels 1926-1941 drie mappen.
6. Centraal Instituut voor Industrie-ontwikkeling (C.I.V.I.); stukken inzake oprichting, verslagen en een aparte collectie van de werkcommissie Non Ferro Metalen. 1939-1944 drie mappen.
7. Cie. de l'organisation de la production/Ententes Industrielles Nationales; documenten van de Intern. Kamer van Koophandel. 1933-1940 één map.
8. Internationaal Kartelbureau van de I.K.K.. 1934-1939 twee mappen.
9. Internationaal Kartelbureau/Plan Salinger. 1935-1939 twee mappen.
10. Rijksmetaalcommissie, notulen en correspondentie, rapporten, e.d.. 1935-1937 twee mappen.
11. Staalstudie-Bureau, notulen en correspondentie, rapporten e.d. 1931-1937 vier mappen.
12. Wilton Feyenoord; dossier betreffende financiële redding van W.F., in samenwerking met EZ en NHM/Groothoff. 1935-1936 één map.
13. Economische Ordening - Ondernemersovereenkomsten. 1930-1936 één map.
14. Rijkscommissie Werkverruiming; correspondentie en knipsels. 1934-1935 één map.
15. Economische Raad - Industriepolitiek; notulen met bijlagen. 1935 één map.
16. Metaalindustrie/bijzondere plannen. 1933-1936 één map.
17. Scheeps- en bruggenbouw/scheepswerven en machinefabrieken; stukken inzake werkverruiming in samenwerking met overheid. 1935-1936 twee mappen.
18. Metaalindustrie, Marine-schepen en Rijksbruggen - Interdepartementaal overleg. 1934-1936 één map.
19. Ordening Bedrijfsleven - Algemeen Plan. 1934-1935 één map.
20. Ordening Bedrijfsleven - Metaalindustrie, organisatie en groepsvorming. 1933-1936 één map.
21. Blikindustrie in Nederland, ontwikkeling enz.. 1930-1937 drie mappen.
22. Demka, diverse bescheiden en notulen commissarissenvergaderingen. 1933-1942 twee mappen.
23. Draadindustrie/draadwalswerken in Nederland - adviezen aan Economische Zaken en inventarisatie van de problemen. 1927-1936 drie mappen.
24. Rapport inzake oprichting en exploitatie van draadwalswerken in Nederland. januari 1928 - oktober 1928 één map.
25. IJzergieterijbedrijf in Nederland; adviezen en inventarisatie. 1931-1940 drie mappen.
26. Eerste Nederlandsche Buizengieterij, K. de Groen. 1932-1933 één map.
27. Commissie Holland/Indië - Economische samenwerking. 1932-1933 één map.
28. Commissie Holland/Indië - Problemen van in- en uitvoer. 1932-1933 één map.
29. Plannen tot stichting van een stikstofindustrie in Nederlandsch-Indië. 1916-1922 twee mappen.
30. Ir. A. Groothoff, levensbeschrijvingsbescheiden en biografische gegevens. 1912-1971 één map.
31. Loopbaan van ir. A. Groothoff; div. bescheiden en aantekeningen, ± 1940 één map.
32. Een doos, inhoudende map "functies", "relaties", "biografisch werkplan", "de geboorte van ondernemingen" diverse data.
33. Een doos, inhoudende zeven collecties foto's betreffende projecten in Indië, Perzië (± 1910), en elders; van idem. ± 1910 11 dozen met glasplaten.
Verantwoording van de bewerking
Omdat het bestand onvolledig is, is besloten om de plaatsingslijst als voorlopige toegang op het bestand te handhaven. De lijst is voorzien van een door Heerding verstrekte korte biografie en van een alfabetische index. Achteraan is een door Heerding vervaardigde lijst gevoegd van nog niet overgedragen bescheiden.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 328 A. Groothoff [levensjaren 1883-1971], nummer toegang 2.21.076, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Groothoff, 2.21.076, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Nr.BeschrijvingDatumUiterlijke vorm

Archiefbestanddelen