Terug naar zoekresultaten

2.05.308 Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat te Korfoe, 1916-1956

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.308
Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat te Korfoe, 1916-1956

Auteur

A.C. van der Zwan

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1984 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlands Honorair Consulaat te Korfoe (Griekenland)
Consulaat Korfoe

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1916-1956

Archiefbloknummer

Z229

Omvang

; 22 inventarisnummer(s) 0,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Honorair Consulaat te Korfoe, , 1916-1956

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat uitgaande brieven met name omtrent de handel, de internationale situatie (activiteiten van vreemde mogendheden op het eiland) en over particulieren. Daarnaast zijn er ingekomen brieven van het gezantschap te Athene over diverse consulaire kwesties, van Griekse autoriteiten en instellingen en van particuliere instellingen en personen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In 1851 opende Nederland een consulaat op het in de Ionische Zee gelegen eiland Korfoe dat sinds 1815 door Groot-Brittannië werd bestuurd. In 1863 werd het eiland toegevoegd aan het Koninkrijk Griekenland dat in de negentiende eeuw was ontstaan op de smeulende resten van de Turkse macht op de zuidelijke Balkan. De consulaire bevoegdheden van Nederland werden waargenomen door handelaren van Duitse en Italiaanse nationaliteit en vanaf 1897 fungeerde de Italiaan Charles Anthonani (geboren 3-11-1867) als Nederlands consul. Zijn ressort omvatte naast Korfoe de Ionische eilanden Paxos, Santa Maura en Ithaka. Anthonani, die zijn officiële benoeming tot honorair consul in 1899 ontving,stond in relatie met het Duitse handelshuis Fels & Co. en zijn goede betrekkingen met het Duitse rijk kwamen tot uiting in zijn benoeming tot Ridder vierde klasse in de kroonorde van Pruisen.
In 1916 zouden deze betrekkingen leiden tot Anthonani's vertrek van Korfoe en ontslag als Nederlands consul. De Eerste Wereldoorlog ging bepaald niet aan Korfoe voorbij. De zware nederlagen van de geallieerde legers op de Balkan noopten Frankrijk zonder toestemming van de Griekse regering tot een bezetting van Korfoe ten einde de verslagen Servische troepen te stationeren. De Franse bezetting ging gepaard met de directe uitwijzing van een aantal personen van vreemde nationaliteit naar hun van herkomst en onder hen bevond zich ook Charles Anthonani. Protesten van de Nederlandse gezant te Athene bij zijn Franse en Italiaanse collega's tegen deze inbreuk op de diplomatieke regels baatten niet. Volgens Franse informatie stond Anthonani op de betalingslijst van de Duitse inlichtingendienst te Korfoe en stonden zijn uitgebreide handelscontacten met de consul van Oostenrijk-Hongarije in een kwade reuk. Anthonani beweerde onschuldig te zijn, maar legde zich uiteindelijk bij de situatie neer en begon een nieuw leven in Milaan. Hij werd op eigen verzoek op 15 november 1961 bij KB no. 30 eervol ontslagen van zijn consulaire verplichtingen.
Bij zijn vertrek had Anthonani het beheer van het Nederlands consulaat op Korfoe overgedragen aan de consul van Servië, Miltiade M. Margritti. Deze Griekse zuivelhandelaar heeft tot zijn dood in 1939 het consulaat beheerd en hij was de eerste consul die enig archiefmateriaal heeft nagelaten. Zijn opvolger was de Griek Eugene Th. Politis, wiens ressort in 1952 tot de Griekse prefectuur Korfoe werd bepaald. Hij behartigde de belangen van Nederland op Korfoe tot 1956. Beide heren mochten nimmer een officiële benoeming tot honorair consul ontvangen. Na het overlijden in 1956 van de toen zevenenzeventig jarige Politis werd bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Athene het idee geopperd om het consulaat op Korfoe te sluiten, maar met het oog op de ontwikkeling van het Nederlandse toerisme in Griekenland heeft men dit plan laten varen. De inboedel van het consulaat, die blijkens een inventarisatie uit 1957 bestond uit een vlag, wat stempels en een aantal correspondentiedossiers, kwam na 1956 voorlopig onder beheer van de zoon van de laatste consul, dr. S.E. Politis. Deze stond op de nominatie om zijn vader op te volgen maar hij overleed voordat de benoemingsprocedure was voltooid.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1970 ontstond beroering over de wijze waarop Nederlandse consuls met het oude archief van Thessasaloniki waren omgegaan. Een gedeelte hiervan was volgens ooggetuigen bij een handelaar in oud papier terechtgekomen en het archief van de periode voor 1953, dat gedeeltelijk uit de achttiende eeuw stamde, moest definitief als verloren worden beschouwd. Naar aanleiding van deze pijnlijke kwestie werd direct besloten om de oude archieven van de verschillende consulaire posten te Griekenland te verzamelen en naar Athene over te brengen. Van hieruit werden in 1971 een zestal consulaatsarchieven, waaronder het archief van Korfoe, naar Nederland verscheept en sindsdien bevindt het oude archief van Korfoe zich onder beheer van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Gezien de geringe omvang van het archief (ca. 8 cm.) heb ik mij niet strikt aan het vernietigingsbesluit van 1960 gehouden. Ik heb mij beperkt tot het verwijderen van copieën en enige brieven betreffende mededelingen over doorzending. Griekstalige correspondentie heb ik in het geheel bewaard.
Verantwoording van de bewerking
Het archief bleek uit een drietal dossiers te bestaan, die de periode 1916-1956 omvatten; twee mappen met uitgaande brieven en één map met ingekomen stukken. Aangezien de uitgaande brieven tot en met 1931 zich in een tweetal ingebonden schriftjes bevonden, moest ik de chronologische orde hiervan handhaven. Deze methode heb ik ook gevolgd bij de uitgaande brieven na 1931, die ik binnen één inventarisnummer heb ondergebracht. Een uitzondering hierop vormt een Griekstalige brief uit 1932, die zich in een ingebonden deel bevindt. Bij de ingekomen stukken bleek het mogelijk een systematische onderverdeling naar afzender en onderwerp te maken.
Bij de beschrijving van de stukken heb ik de onderwerpen gerangschikt en indien mogelijk en voor zover mijn kennis van de Griekse taal dit toestond de namen van personen en bedrijven hierbij vermeld. Alle personen die betrekking hebben op de onderwerpen en ook de onderwerpen zelf staan vermeld in de klapper.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlands Honorair Consulaat te Korfoe (Griekenland), nummer toegang 2.05.308, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaat Korfoe, 2.05.308, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Publicaties
Geraadpleegde bronnen Ministerie van Buitenlandse Zaken, Het archief van de Gezantschap Athene C 1903-1940. Hieruit: no. 4 Nederlandse consulaten in Griekenland; consulaat te Korfoe Ministerie van Buitenlandse Zaken, Het archief van de Directie Buitenlandse Dienst, tweede blok 1955-1964. Hieruit: 10 Griekenland/Korfoe consulaat deel I 1957-1963 Ministerie van Buitenlandse Zaken, Het archief code I, derde blok 1965-1974. Hieruit: 153.0 Athene deel III overdracht en vernietiging 1969-1971

Bijlagen