Terug naar zoekresultaten

2.16.66 Inventaris van het archief van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat: Afdeling Vaartuigen: Dossiers Duitslandschade, 1942-1971

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.16.66
Inventaris van het archief van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat: Afdeling Vaartuigen: Dossiers Duitslandschade, 1942-1971

Auteur

SSA-V&W

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1987 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Afdeling Vaartuigen Duitslandschade
Vaartuigen Duitslandschade

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1942-1971

Archiefbloknummer

W23186

Omvang

; 45 inventarisnummer(s) 5,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Departement van Waterstaat, Algemeen Gemachtigde voor de Wederopbouw en van de Bouwnijverheid, Afdeling Vaartuigen. Ministerie van Openbare Werken (en Wederopbouw), College van Algemene Commissarissen voor de Wederopbouw, Afdeling Vaartuigen Ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting, Afdeling Vaartuigen Ministerie van Volkshuisvesting en Bouwnijverheid, Afdeling Vaartuigen Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Afdeling Vaartuigen

Samenvatting van de inhoud van het archief

Oorlogsschade aan schepen kon men vergoed krijgen door een beroep op de Wet op de Materiële Oorlogsschade van 1950. Het archief betreft de schade aan de binnenvaart-, de koopvaardij- en de visserijvloot en al het andere drijvende materieel ten gevolge van de bezetting van Nederland door Duitsland en bevat ruim 500 dossiers die alfabetisch zijn geordend op scheepsnaam.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het archief loopt vanaf 1942 toen een begin werd gemaakt met het treffen van regelingen tot herstel van schade ten gevolge van de bezetting van Nederland door Duitsland.
Achtereenvolgens waren met de uitvoering belast:
  • Departement van Waterstaat - Algemeen Gemachtigde voor de Wederopbouw en van de Bouwnijver heid; Afdeling Vaartuigen.
  • Ministerie van Openbare Werken (en Wederopbouw) - College van Algemene Commissarissen voor de Wederopbouw; Afdeling Vaartuigen.
  • Ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting - Afdeling Vaartuigen.
  • Ministerie van Volkshuisvesting en Bouwnijverheid - Afdeling Vaartuigen.
  • Ministerie van Verkeer en Waterstaat - Afdeling Vaartuigen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in januari 1987 aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief overgedragen.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het betreft hier de dossiers opgemaakt en ontvangen door de organen die achtereenvolgens waren belast met de afwikkeling van oorlogsschade aan vaartuigen behorende tot de binnenvaart-, de koopvaardij- en de visserijvloot alsmede aan ander drijvend of vaarbaar materieel en aan de scheepsuitrusting, een en ander op basis van de Wet op de Materie"le Oorlogsschade van 1950 Sbl. K 31. en eerdere regelingen.
Wanneer men in het archief stukken betreffende de schadeafwikkeling van een bepaald schip wil inzien, dient men eerst de klapper te raadplegen. Hierin staan alle schepen vermeld waarvan zich stukken in het archief bevinden. Heeft men in de klapper vastgesteld dat het schip dat men zoekt daarin voorkomt, dan kan in de plaatsingslijst worden nagegaan in welke doos zich de gezochte stukken bevinden. Bij het aanvragen van stukken dient dit doosnummer op de aanvraagbrief te worden vermeld.
In de klapper staat ook een dossiernummer vermeld. Omdat het archief zelf alfabetisch is geordend en niet op dossier heeft men dit dossiernummer alleen nodig, om binnen de doos die men heeft aangevraagd de juiste omslag te kunnen lichten.
Selectie en vernietiging
Het archief, dat volledig openbaar is, is nog niet geselecteerd op voor vernietiging vatbare stukken. De omvang van het archief bedraagt 5 m'.
Ordening van het archief
Het archief bestaat uit ruim 500 dossiers die alfabetisch zijn geordend op scheepsnaam. Er is geen nadere toegang op het archief aangetroffen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Afdeling Vaartuigen Duitslandschade, nummer toegang 2.16.66, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Vaartuigen Duitslandschade, 2.16.66, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen