Terug naar zoekresultaten

2.14.38 Inventaris van het archief van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen: Directie Technisch Beroepsonderwijs; Directie Beroepsgericht Voortgezet Onderwijs; Directie Onderwijs en Vorming Werkende Jongeren, (1913) 1918-1976

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.14.38
Inventaris van het archief van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen: Directie Technisch Beroepsonderwijs; Directie Beroepsgericht Voortgezet Onderwijs; Directie Onderwijs en Vorming Werkende Jongeren, (1913) 1918-1976

Auteur

Centrale Archief Selectiedienst

Versie

31-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1990 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen: Afdeling Nijverheidsonderwijs
OKW / Nijverheidsonderwijs

Periodisering

archiefvorming: 1918-1975
oudste stuk - jongste stuk: 1913-1976

Archiefbloknummer

O27573

Omvang

; 757 inventarisnummer(s) 58,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, directie Beroepsonderwijs en Vormingswerk Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, directie Onderwijs en Vorming Werkende Jongeren Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, directie Technisch Beroepsonderwijs Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, Afdeling Nijverheids- en Handelsonderwijs Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, Afdeling Vakonderwijs Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, (Hoofd)afdeling Nijverheidsonderwijs

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende de naleving van subsidievoorwaarden en aanvullingen op de verzamelbeschrijvingen, archiefbescheiden betreffende de taakuitvoering, de organisatie, inrichting en bekostiging van het nijverheidsonderwijs. Het nijverheidsonderwijs betreft de opleidingen voor ambacht, nijverheid, scheepvaart, huishouden, landbouwhuishouden en vrouwelijke handwerken. De taak van afdeling Nijverheidsonderwijs bestond uit: het vaststellen (bij rijksscholen) dan wel het geven van richtlijnen (bij gemeentelijke en bijzondere scholen) van leerplannen en lesroosters; het benoemen en ontslaan van personeel van rijksscholen, en bij niet-rijksscholen het goedkeuren van voordrachten van personeel; het benoemen van examencommissies; het uitoefenen van toezicht; het verlenen van subsidie aan erkende instellin­gen of verenigingen en aan gemeenten ten behoeve van scholen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Organisatie
Tot 25 september 1918 was het nijverheidsonderwijs een taak van de afdeling Onderwijs van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Op die datum werd het Departement van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen ingesteld ( Koninklijk besluit (kb) d.d. 25 september 1918 (stbl.nr. 551) ) . Op 27 september 1918 werden de zaken betreffende het nijverheidsonderwijs ondergebracht bij de afdeling Vakonderwijs (VO) ( Ministerieel besluit (mb) d.d. 27 september 1918 nummer 4, afdeling Kabinet. ) . Op 1 januari 1920 werd de afdeling VO veranderd in de afdeling Nijverheids- en Handelsonderwijs ( Mb d.d. 27 december 1919 nummer 5, afdeling Kabinet. ) . Daar het handelsonderwijs in 1924 onder de zorg kwam van de afdeling Voorbereidend Hoger en Middelbaar Onderwijs (VHMO), werd de afdeling Nijverheids- en Handelsonderwijs per 16 mei 1924 gewijzigd in de afdeling Nijverheidsonderwijs (NO) ( Mb d.d. 16 mei 1924 nummer 2, afdeling Kabinet. ) . In 1960 kreeg de afdeling Nijverheidsonderwijs de status van Hoofdafdeling. In de periode tussen 1924 en 1966 werden allerlei taken toegevoegd en andere afgesplitst en onder gebracht bij andere afdelingen ( Zie inventarisnummer 517. ) . Dit resulteerde in oktober 1966 in een reorganisatie. Op 15 oktober werd de hoofdafdeling NO opgeheven. Daarvoor in de plaats kwamen de directies Beroepsonderwijs en Vormingswerk (BVO) en de directie Technisch Beroepsonderwijs (TBO). Een aantal taken van de directies BVO en TBO werden per 1 november 1970 afgesplitst en ondergebracht in een nieuwe directie; de directie Onderwijs en Vorming Werkende Jongeren (OVWJ). De naam van de directie BVO is met ingang van deze datum gewijzigd in Beroepsgericht Voortgezet Onderwijs (BVO) ( Mb d.d. 28 oktober 1970 nummer 617, afdeling Kabinet. ) . Al deze directies stonden onder supervisie van het Directoraat-Generaal voor het Onderwijs.
Chronologisch overzicht van de ontwikkelingen van de (hoofd)afdelingen en directies:
Embedded Image
Taakuitvoering
Volgens de Nijverheidsonderwijswet van 1919 had het nijverheidsonderwijs ten doel op de grondslag en met voortzetting van het algemeen vormend onderwijs op te leiden voor ambacht, nijverheid, scheepvaart, huishouden, landbouwhuishouden en vrouwelijke handwerken ( Wet van 4 oktober 1919 (stbl.nr. 593) tot regeling van het nijverheidsonderwijs. ) .
Het nijverheids onderwijs werd gegeven in de vorm van schoolonderwijs (dag- en avondscholen), onderverdeeld in lager en middelbaar onderwijs, en onderwijs volgens het leerlingstelsel.
Schoolonderwijs werd onderscheiden in openbaar en bijzonder onderwijs. Openbaar onderwijs werd verdeeld in gemeentelijke en rijksscholen. Binnen dit raam ontstonden scholen waaraan allerlei van soorten van onderwijs werden gegeven.
In de loop der jaren zijn er, al naar gelang de maatschappelijke behoefte, nieuwe vormen van onderwijs bijgekomen terwijl er andere verdwenen.
Bij de scholen voor opleiding tot leraren of bij die voor speciale doeleinden konden akten van bekwaamheid worden verkregen voor het onderwijs in onder andere wis-, natuur-, en scheikunde, mechanica, kennis van materiaal, constructie en vorm, boetseren, praktijk en theorie van ambacht, kunstambacht en nijverheid, mijnbouw- en scheepvaartkunde, huishoud- en de landbouwhuishoudkunde en naaldwerk.
Met onderwijs volgens het leerlingstelsel werd bedoeld dat een leerling geplaatst werd in een bedrijf dat in staat was voldoende praktijkervaring over te brengen op de leerling. Daarnaast werd theoretisch onderwijs gevolgd. Om deze vorm van onderwijs in goede banen te leiden, werd tussen de wettelijke vertegenwoordiger van de leerling en de patroon een leerlingovereenkomst gesloten.
Tot de taakuitvoering behoorde onder andere de toepassing van een aantal wetten en besluiten:
  • Wet op het middelbaar onderwijs (stbl.nr. 50, 1863);
  • Leerplichtwet (stbl.nr. 111, 1900);
  • Leerplichtwet (stbl.nr. 303, 1968);
  • Nijverheidsonderwijswet (stbl.nr. 593,1919);
  • Bevoegdhedenbesluit N.O. 1935 (stbl.nr. 162, 1935);
  • Experimenteerwet (stbl.nr. 74, 1963);
  • Wet op het voortgezet onderwijs, de Mammoetwet (stbl.nr. 40, 1963);
  • Wet op het leerlingwezen (stbl.nr. 215, 1966).
De betrokkenheid van de afdelingen en directies bestond onder andere uit:
  • vaststelling van lesroosters en leerplannen van rijksscholen en het uitgeven van algemene voorschriften omtrent de inrichting van leerplannen en lesroosters aan de van rijkswege gesubsidieerde gemeentelijke en bijzondere scholen;
  • benoeming, schorsing en ontslag van het onderwijzend personeel van de rijksscholen. Bij de gemeentelijke en bijzondere scholen beperkte deze taak zich tot de goedkeuring van voordrachten;
  • het verlenen van subsidies aan rechtspersoonlijkheid bezittende instellingen en verenigingen en aan gemeenten ten behoeve van de materiele instandhouding. Deze werden bij voorschot verstrekt;
  • subsidiering en vaststellen van algemene voorschriften ten behoeve van het leerlingwezen. Benoeming van controleurs die zijn belast met het toezicht op het naleven van leerlingovereenkomsten;
  • benoeming van examencommissies die examens afnamen ter verkrijging van een akte van bekwaamheid alsmede commissies om leerlingen te examineren;
  • het toezicht op het nijverheidsonderwijs door een inspecteur-generaal en door inspecteurs.
Takenoverzicht
Vakonderwijs
Het vakonderwijs met uitzondering van het hoger landbouw- en veeartsenijkundig onderwijs en van het overige landbouwonderwijs.
Handels en Nijverheidsonderwijs
Het handels- en nijverheidsonderwijs met uitzondering van het hoger landbouw- en veeartsenijkundig onderwijs en van het overige landbouwonderwijs.
Afdeling Nijverheidsonderwijs (1945)
Alle werkzaamheden, voortvloeiende uit de toepassing van de NO-wet
Afdeling Nijverheidsonderwijs (1957)
Belast met het voorbereiden en uitvoeren van regelingen betreffende het nijverheidsonderwijs, met de daarmee verband houdende bestuurs-handelingen en in het algemeen met de bevordering van de belangen van het nijverheidsonderwijs.
TBO
De directie is belast met de behartiging van de belangen van het technisch onderwijs, het nautisch onderwijs daaronder begrepen, het kunstonderwijs, de lerarenopleiding binnen deze takken van onderwijs, alsmede het lager voortgezet onderwijs en het leerlingwezen voor jongens.
BVO
De directie is belast met de behartiging van de belangen van het huishoud- en nijverheidsonderwijs, het middenstandsonderwijs, het economisch en administratief onderwijs, het sociaal-pedagogisch onderwijs, het vormingswerk voor leerplichtvrije jeugd en het schriftelijk onderwijs.
In november 1970 zijn een aantal taken van de directies BVO en TBO afgesplitst en ondergebracht in een nieuwe directie OVWJ.
OVWJ
De directie is belast met de voorbereiding en de uitvoering van regelingen betreffende het vormingswerk voor jongeren, alsmede met het leveren van bijdragen aan de voorbereiding van regelingen betreffende het participatie-onderwijs, met de daarmee verband houdende bestuurshandelingen en in het algemeen met de behartiging van de belangen van dit vormingswerk.
Voor meer informatie hierover dient men de Staatalmanakken voor het Koninkrijk der Nederlanden te raadplegen.
Lijst van personeel van de (hoofd)afdeling, directies en bureaus
gebaseerd op gegevens uit de Staatsalmanakken.
Naam van - tot Werkzaam bij
Alkema, D. 1974- Onderafd. Pers. kosten
Apontoweil-van der Valk, J. 1966-1967 Onderafd. I, afd. NO
Asperen, A. van 1966-1967 Onderafd. 3. salarissen
Afd. NO e.o.
1967 Afd. bijz. taken TBO
Assenberg, A. 1973 Onderafd. Subsid. LTO
Baden, mr. F.J.N. 1971- Afd. Jur.za. OVWJ
Bannink, mr. J.G. 1959-1960 Bureau Jur.za. e.o. afd. NO.
Beckerhof, G.T. 1974 Afd. Fin.Za. OVWJ
Bertsch, H. 1966 Onderafd. 2, AZ; afd. NO
1967-1971 Onderafd. onderw. (HTO)
Beun 1952-1954 Bureau 1, afd. NO
1954-1967 Bureau personeel; Onderafd. 2
1954-1967 Bureau personeel; Onderafd. 2 Afd. NO
1967-1969 Afd. MTO
Bock, C. 1967-1973 Onderafd. Begr. en verantw. (TBO)
Boef, L. den 1973- Afd. Kunstonderw.
Boer, J.H.M. den 1974- Afd. Fin.Za. BVO
Boer, L. den 1967-1972 Onderafd. LHNO
Boersma, A.G.M. 1966-1968 Afd. Vorm.werk leerpl. vr. jeugd
Bos, drs. J. 1973- Directie TBO
Bosch, A.P. 1975- Afd. Fin.Za. OVWJ
Bosch, R.C.L. 1967- Onderafd. Begrotingen en verantw.
Bouricius, drs. G.A.F.A. 1961-1965 Afdeling II (hoofdafd. NO e.o.)
1967-1970 Directie BO en VW
Bouwman, mr. W.G.M. 1967- Afd. Jur.Za. TBO
Buikema, G.J. 1967-1973 Onderafd. MHNO
1974- Afd. HNO
Buys, mr. W.F.J. 1956-1959 Bureau AZ, afd. NO
Conradi, G.H. 1963-1966 Onderafd. 3, afd. NO
1966 Afdeling 4, Hoofdafd. NO
1967 Afd. Fin.Za. TBO
Dijken, drs. K.W. van 1973- Onderafd. subs. (LL-wezen)
Dijkstra, drs.J. 1975- onderafd. Ond. en Pers. (part. ond.)
Dollekamp, H. 1955 Onderafd. III, afd. NO
1966-1972 Directie TBO
Dooremaal, J.J.E. van 1970- Onderafd. H. soc.ped. O.
Douma, D.S. 1947-1954 Bureau 2 afd. NO
1954-1964 Bureau leerplannen enz.onderafd. 1 afd. NO
Dunn, J.C. 1968-1972 Onderafd. Subsid. (LTO)
1973- Afd. LTO
Dunn, W. van der 1974- Onderafd. HMO en HEAO
Eijk, H.C.M. van 1971- Onderafd. Pers. Vorm. werk
Engelse, G. 1972- Onderafd. Subs. en Inr. (HTO)
Epkema, F.L.N. 1970-1971 Onderafd. HHNO
Evenhuis, W.I.C. 1967 Onderafd. Subsid. (LTO)
Ferreri, C. 1960-1966 Onderafd. 1, afd. NO
Gerritse, P. 1968-1974 Onderafd. LAVO
1974- Onderafd. LMO, LEAO, LAVO
Graafmans, J.A.M. 1974- Onderafd. bekost. en Inr. (part. ond.)
Groot, H.J. de 1918- Afd. Vakonderwijs,
1-11-1930 Afd. Nijverheids- en Handelsonderwijs, afd. Nijverheidond.
Groote, mr.ir. M. 1946-1954 Afd. NO
Hemsing, drs. J.Th.F. 1965-1969 Onderafd. 2, Ec. en Admin. Ond.
Hameter, C. 1967-1973 Onderafd. Midd. Ond. e.o.
1974- Onderafd. Curs. M.O. etc.
Hansman, R. 1947-1954 Bureau 3, afd. NO
1954-1962 Onderafd. I e.o.
Henny, H.A. 1974- Onderafd. Subsid. (LTO)
Hessing-Luitvelt, A.M. 1967- Onderafd. Beeld. Vorm
Hijzelendoorn, B.J. 1974- Onderafd. Begr. en Verantw. (overig ond.)
Hinrichs, H. 1967-1970 Onderafd. onderw. (LL-wezen)
1970-1974 Afd. leerlingwezen
Hoefnagel, J. 1971- Onderafd. Inricht. (LL-wezen)
Hofstede, ir. G. 1930-1946 Afd. NO
Hupkes, ir. H. 1972- Afd. onderh. techn. inr. enz.
Hupkes, drs. M.J. 1974 Onderafd. Ond. en Pers. (Part. ond.)
1975 Afd. Ontw. Part. Ond.
Jansen, mr. F.G. 1966 Afd. HNO
Jansen, M.J.V. 1970-1973 Onderafd. Begr. en Verantwoord. (overig ond.)
Janssen, J.G. 1966 Onderafd. Midd. Ond. e.o.
Jong, mr. H. de 1961-1963 Onderafd. I, afd. NO
Jurg, E.W. 1971- Onderafd. pers. aan-geleg. kunstond.
Kamp, J.T.P. van der 1967-1973 Onderafd. pers. kosten
Klinkenbijl, A.H. 1968-1973 Onderafd. Onderw. (MTO)
Knoester, C. 1974- Onderafd. Inrichting (LTO)
Knoop, T. 1974- Middenstandsonderwijs en EAO
Knoop, Th 1966-1972 Afd. Fin. Zaken BVO
Koelink, A.H. 1975- Directie OVWJ
Lambregtse, N.L.W. 1967-1970 Onderafd. Alg. Beheer
Made, A.L.A. van der 1971 Afd. Fin.Za. OVWJ
Manuputty, J.J. 1974- Onderafd. Pers. kosten (TBO)
Marsille, J.M. 1968- Onderafd. Subs. en Inr. (MTO)
Maurik, drs. C.A. van 1968-1970 Onderafd. Subs. en Inr. (LL-wezen)
1971 Onderafd. Subs. (LL-wezen)
1972-1974 Afd. Ontw. Part. Ond.
1975- Afd. Leerlingwezen
Meeter, A.P.D. 1945-1946 Bureau 2 afd. NO
1952-1953 Onderafd. I
1954 Onderafd. III, afd. NO
Meijer, A.J. 1972-1973 Onderafd. Beleid en Ontw. (VJ)
1974- Afd. Vorm.werk Jongeren
Methorst, G.M. 1971- Onderafd. Ond. (LTO)
Meyer, mr. J. 1966- Afd. Bijz. Taken BVO
Michielse, J.G.A. 1968-1970 Onderafd. muziek, dans enz.
Moesman, A.J. 1967-1973 Onderafd. Pers. kosten (TBO)
Neerings, W.J. 1974- Onderafd. Onderw. (HTO)
Niet, M.J.C. de 1952-1954 Bureau IV afd. NO
1952-1959 Onderafd. II Jur. en AZ. afd. NO
Notenboom, C. 1972- Onderafd. HHNO
Ockers, mr. H.A.J. 1965-1967 Afd. I
1967-1968 Afd. LTO
1969-1971 Afd. Nautisch Ond.
Oorde, H.A. van 1967- Afd. HTO
Paulus, R.C. 1967-1969 Onderafd. HHNO
1970-1973 Afd. HNO
Peeters, mr. A.J.L.R. 1972- Onderafd. muziek, dans enz.
Pennings, G.A. 1955-1962 Bureau begrotingen e.o. afd. NO
Ree, ir. E. van 1967-1971 Afd. Onderh. techn.ir. enz.
Reijnierse, C.J. 1975- Onderafd. Beleid en Ontw. (VJ)
Rens, J.W.J. van 1974 Onderafd. MHNO
Richelle, mr. J.N.M. 1974- Afd. Bijz. Taken OVWJ
Rietmulder, J.J. 1966- Afd. Soc. ped. Ond. Onderafd. lager en Midd. Ec. en adm. Ond. e.o.
Schols, drs. P.J.M. 1972-1973 Onderafd. Onderw. (HTO)
Schelfhout, J.Th. 1971 Directie BVO
Schuilwerve, mr. H. 1970-1973 Afd. Vorm.werk Jongeren
1967-1968 Afd. Vorm.werk leerpl. vr. jeugd
Sijtsema, B.P.M. 1973 Onderafd. M. soc.-ped.O.
Son, A.B. van 1966-1969 Onderafd. H. soc.-ped.O.
1970- Onderafd. Gezondheidszorg
Stokrom, M.J.F. van 1973 Onderafd. LHNO
Tol, A. van den 1945-1951 Bureau 1, afd. NO
1952-1954 Bureau V, afd. NO
1954-1959 Bureau Huisvesting, afd. NO
Uhl, mr. M. 1961-1965 Onderafd, 2, AZ, afd. NO
1966-1967 Afd. II, hoofdafd. NO
1967-1972 Afd. Kuntsonderw.
Veen, mr. E.H.A. van der 1971 Onderafd. HMO en HEAO
Veen, J. 1974- Onderafd. Begr. en Verantw. (TBO)
Venderbos, L.F. 1955 Bureau AZ, afd. NO
1966-1967 Onderafd. 1, leerplannen en lesroosters afd. NO
1967-1968 Onderafd. Ond. (LTO)
1969-1973 Afd. LTO
Verhallen, A.P.F. 1956-1965 Onderafd. III e.o.; afd. NO
Onderafd. Ond. en pers. (LL-wezen)
Visser, S. 1954-1965 Bureau Salariscontrole e.o. afd. NO
1966-1967 Afd. NO
1967-1969 Afd. HNO
1970- Afd. MTO
Vries, mr. A.G. de 1956-1966 Afd. NO, Hoofdafd. NO
Wahlbeehm, mr. P.D. 1965 Onderafd. 1 (NO)
1962-1973 Afd. IV, middenstandsonderwijs e.o. NO
Weeber, W.J.M. 1966-1971 Onderafd. M. Soc.-ped. O.
Weekenborg, dr. W.H. 1972- Directie BVO
Weisfelt, mr. W.R. 1965 Onderafd. I afd. NO
1966-1973 Afd. Jur. Za. BVO
Weusten, mr. J.P.M. 1970-1974 Directie OVWJ
Weustink, dr. H.J.M. 1973- Afd. Jur. Za. BVO
Winia, drs. W.G.F. 1968- Afd. Schrift. Onderw.
Winkelhuis, F.J.B. 1967-1971 Onderafd. Subs. en Inr. (HTO)
1972- Afd. Nautisch Ond.
Witvliet, mr.ir. J.M.C. 1952 Bureau VI, afd. NO
1952 Onderafd. III, afd. NO
Wolferen, mr. M.D. van 1955-1958 Bureau Jur. Za. afd. NO
1966 Directie BO en VW
Worisek, A. 1960-1967 Onderafd. 2 e.o., afd. NO
1967-1972 Onderafd. Inrichting (LTO)
Zandt, P.H.A. in 't 1967-1970 Afd. Leerlingwezen
1970-1971 Afd. Ontw. Part. Ond.
Zijl, drs. E.J. van der 1963 Afdeling I
Zwolle, C.J.W. 1973- Onderafd. Onderw. (MTO)
Lijst van verschillende onderwijstypes
  • Scholen voor ambacht of handwerk, later technisch onderwijs
  • Scholen voor techniek en nijverheid
  • Scholen voor nijverheid, nijverheidskunst en kunstambacht
  • Scholen voor het visserijbedrijf en de binnenvaart
  • Scholen voor de zeevaart (later scheepvaart)
  • Scholen voor de mijnbouw
  • Scholen voor huishouden, landbouwhuishouden, vrouwelijke handwerken en maatschappelijk werk
  • Scholen voor land- en tuinbouw
  • Scholen voor het middenstandsonderwijs
  • Scholen voor economisch en administratief onderwijs
  • Scholen voor sociaal-pedagogisch onderwijs
  • Scholen voor maatschappelijk werk, later sociale academies
  • Scholen voor speciale doeleinden (vakscholen)
  • Scholen voor opleiding van leraren of voor speciale doeleinden, later scholen voor de opleiding van onderwijzend personeel
  • Scholen voor dienstverlening- en gezondheidszorgonderwijs
  • Scholen voor kunstonderwijs
Lijst van op het werkterrein van de archiefvormers werkende (sub)commissies en werkgroepen
  • Commissie Kunstnijverheidsonderwijs (1946)
  • Commissie Onderwijsbevoegdheden Officieren (1966-1970)
  • Commissie Onderwijskundige Experimenten (1971-1975)
  • Commissie Onderzoek functie en taak Consulenten Leerlingwezen (1970-1974)
  • Commissie opleiding van Scheepsmachinisten (1931-1932)
  • Commissie Outillage Metaalbewerking voor het Nijverheidsonderwijs (1946-1949)
  • Commissie Titulatuur van niet-academisch gevormde technici (1950)
  • Commissie Vakopleiding Werkgroep Participatieonderwijs (1970)
  • Commissie van Overleg Onderwijs en Maatschappelijk Werk (1955-1959)
  • Prioriteitencommissie bouw scholen (1947-1951)
  • Stuurcommissie Ondernemersonderwijs voor de Handel in het Midden- en Kleinbedrijf (1971-1976)
  • Stuurgroep Streekcentra (1969-1974)
  • Werkgroep Bekostiging Secundair Onderwijs (1975-1976)
  • Werkgroep Urgentie Criteria Scholenbouw (1972-1974)
  • Begeleidingscommissie (Rijks) Centrale Instituten voor de opleiding van Sportleiders/sters (1971-1975)
  • Begeleidingscommissie Scholengemeenschappen Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs en Middelbaar Middenstandsonderwijs (1972-1975)
  • Begeleidingscommissie ten behoeve van opleidingen voor Inrichtingswerk, zowel op MBO- als op HBO-niveau (1971-1973)
  • Bevoegdhedencommissie Nijverheidsonderwijs (1920-1921)
  • Commissie aankoop in beslag genomen goederen (1948)
  • Commissie Experiment Vereniging tot Voortzetting van de Opleidingvan Leerkrachten bij het Nijverheidsonderwijs voor Meisjes (1953-1964)
  • Commissie Handenarbeid Voortgezet Onderwijs (1959-1966)
  • Commissie Middelbaar Technisch Onderwijs (1931-1965)
    • Centrale Werkgroep
    • Subcommissie Bouwkunde
    • Subcommissie Chemische Techniek
    • Subcommissie Elektrotechniek
    • Subcommissie Landmeetkunde
    • Subcommissie Werktuigbouwkunde
    • Subcommissie Opleiding Leraren
    • Subcommissie Grondslagen
    • Werkgroepen van de subcommissie Grondslagen
    • Werkgroep Eindexamen
    • Werkgroep Talen
    • Werkgroep Praktijkjaar
    • Werkgroep Bedrijfskundige vakken
    • Werkgroep Toelating
  • Commissie Modernisering Leerplan Elektrotechniek en Elektronica (1972-1974)
  • Commissie Onderwijsbevoegdheden Uitgebreid Technisch Onderwijs (1956-1960)
  • Commissie Onderwijsvoorzieningen ten behoeve van de Binnenvaart (1944)
  • Commissie Onderzoek Machinistenonderwijs (1931-1931)
  • Commissie Onderzoek Onderwijs in Radiotelegrafie (1934-1937)
  • Commissie op het gebied van Fijnmechanische Beroepen (1962-1963)
  • Commissie opleiding akten N XVII en XVIII, de commissie Dols (1959-1962)
  • Commissie Opleiding Gerepatrieerde Technici tot leraar bij de Nijverheidsonderwijs (1958-1966)
  • Commissie Opleiding Justitieel Inrichtingswerk (1964-1974)
  • Commissie Opleiding Leraren Beroepsgericht Onderwijs (1968-1970)
  • Commissie Opleiding leraren Lager Technisch Onderwijs (1961-1964)
  • Commissie Opleiding Machinisten (1931)
  • Commissie opleiding Middelbare Deskundigen voor de Kernfysica en de Kernenergie (1958-1962)
  • Commissie Opleiding Organisatie Deskundigen (1951-1953)
  • Commissie ter bestudering van het vraagstuk van streekscholen voor niet-volledig dagnijverheidsonderwijs voor jongens, de Commissie streekscholen niet-volledig dagnijverheidsonderwijs (1957-1967)
  • Commissie ter bevordering van de opleiding in Technische richting van jonge werkloze bezitters van aktes van bekwaamheid als onderwijs, de Commissie TOWO (1937-1939)
  • Commissie ter bevordering van de Samenwerking tusschen de Stichting voor Vakopleiding en Examens in het Bakersbedrijf met de besturen van krachtens de Nijverheidsonderwijswet gesubsidieerde Nijverheidsscholen (1946-1947)
  • Commissie tot bestudering van goede onderwijsmethoden voor het Algemeen Vormend Onderwijs voor Meisjes, de commissie Kohnstamm, Van houte en Ten Have (1947-1972)
  • Subcommissie driejarige vooropleiding voor leraressen bij het Nijverheidsonderwijs
  • Commissie van Beroep (1932-1954)
  • Commissie van Deskundigen inzake het Nijverheidsonderwijs, de commissie Touw later de commissie Westerveld en Welter (1923-1935)
  • Commissie van Huishoud- en Voedingsvoorlichting (1947-1952)
  • Commissie van overleg i.n.a.s./v.v.b. (1959-1963)
  • Commissie voor Georganiseerd Overleg inzake het Nijverheidsonderwijs (1935-1938)
  • Commissie voor het Leerlingstelsel (1948-1962)
  • Commissie voor het Onderwijs in Beeldende Kunsten, Lochemse Werkgroep (1964-1976)
  • Commissie Voorziening in Behoefte aan Leerkrachten bij het Lager Technisch Onderwijs (1958-1964)
  • Commissie Vorming en Onderwijs Leerplichtvrije Jeugd, de commissie Lievegoed (1965-1970)
  • Commissie Zeevaartdiploma's (1952-1966)
  • Contactcommissie Hoger Economisch Administratief Onderwijs HEAO (1967-1973)
  • Contactcommissie Lager en Middelbar Economisch Administratief Onderwijs (1965-1973)
  • Contactcommissie Middelbaar Detailhandelsonderwijs (1965-1973)
  • Inspectorale Werkgroep Opbouwwerk (1974-1975)
  • Leerplancommissie voor het Uitgebreid Technisch Onderwijs (1952-1958)
  • Lochemse werkgroep Hoger Technisch Onderwijs (1969)
  • Outillage Commissie voor het Lager Technisch Onderwijs (1972-1975)
  • Structuurcommissie Middelbaar Huishoud en Nijverheidsonderwijs/Middelbaar Sociaal pedagogisch Onderwijs (1971-1975)
  • Studiecommissie Onderwijs Beeldende Kunsten (1965-1972)
  • Subcommissie van advies inzake het Pedagogisch getuigschrift (1948-1952)
  • Werkcommissie voor vernieuwing van het Lager Technisch Onderwijs (1953-1966)
  • Werkgroep Avond-MEAO (1972-1974)
  • Werkgroep dag/avond Economisch en Administratief Onderwijs (1965-1972)
  • Werkgroep Hoger Huishoud- en Nijverheidsonderwijs (1970-1972)
  • Werkgroep Lager en Middelbaar Detailhandelsonderwijs (1961-1974)
  • Werkgroep Middelbaar Middenstandsonderwijs (1966-1970)
  • Werkgroep Modelontwikkeling 4-jarig Lager Huishoud- en Nijverheidsonderwijs (1972-1973)
  • Werkgroep Muziekonderwijs
  • Werkgroep Opleiding Leraren Broodbanket- en Banketbakken (1941-1959)
  • Werkgroep Opleiding voor de Extramurale Gezondheidszorg (1973-1975)
  • Werkgroep Theateronderwijs (1967-1974)
  • Werkgroep voor het Toerisme (1971)
  • Werkgroepen ten dienste van:
    • Vakopleiding Schoenenindustrie te Tilburg
    • Vakopleiding Confectieindustrie te Amsterdam
    • Vakopleiding Textielindustrie BETEX te Tilburg
  • Commissie Lager Nijverheidsonderwijs voor jongens, de commissie Faber/Hennequin (1949-1959)
Geschiedenis van het archiefbeheer
Tijdens de registratuurperiode is gebleken dat bij iedere interne reorganisatie de archieven van de opgeheven bureaus/afdelingen meegingen naar hun taakopvolgers. Ettelijke dozen met archiefstukken uit de jaren twintig en dertig zijn aangetroffen tussen de archieven van afdelingen en directies die na 1975 zijn ingesteld. Archiefgedeelten betreffende het nijverheidsonderwijs zijn op die manier ten onrechte bestempeld als zijnde afkomstig van hun taakopvolgers ( Zie inventarisnummer 1304, archieftechnisch onderzoeksrapport, bladzijde 3. ) .
De archieven waren oorspronkelijk geordend in een seriestelsel, waarbij over een bepaalde periode aparte onderwerpsagenda's als toegang dienst hebben gedaan, en een rubriekenstelsel. Het rubriekenstelsel was gebaseerd op de neerslag van de indeling in verschillende bureaus dan wel afdelingen.
De stukken zijn geordend op afdoeningsdatum. Deze datum is bepalend geweest voor de plaats in het archief.
Omstreeks 1952 vond de invoering van de archiefcode van de Vereniging van Nederlandse Gemeentenplaats. Deze code is echter in de loop van de tijd deels vervangen dan wel aangepast, al naar gelang de behoefte van de registratuur.
Het grootste gedeelte van het archief van de afdeling Vakonderwijs, de afdeling Huishoud- en Nijverheidsonderwijs en de afdeling Nijverheidsonderwijs over de periode 1918-1939 is door een medewerker van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen geïnventariseerd en overgebracht naar het Algemeen Rijksarchief.
Overbrenging van een overheidsarchief
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
In een bijlage bij de inventaris in enge zin is een concordans opgenomen met verwijzingen van de 'Winkelmaninventarisnummers' naar de inventarisnummers van deze geïnventariseerde archieven.
Bij de indeling van deze archieven werd uitgegaan van de hoofdindeling in 'Stukken van algemene aard' en 'Stukken betreffende bijzondere onderwerpen', waarbij in de eerste afdeling de stukken werden geplaatst die niet naar inhoud konden worden beschreven.
De afdeling 'Stukken betreffende bijzondere onderwerpen' werd in de inventaris conform het takenpakket onderverdeeld in 'Organisatie' en 'Taakuitvoering'. De rubriek 'Taakuitvoering' is verdeeld in 'Algemeen', 'Organisatie', 'Inrichting en bekostiging van het onderwijs', 'Financiële aangelegenheden', 'Onderwijzend en niet-onderwijzend personeel', 'Schoolgebouwen en -terreinen'/benodigdheden en hulpmiddelen' en 'Inspectie'. Beschrijvingen die een algemeen karakter dragen en die niet bij een van de rubrieken thuishoren, zijn ondergebracht bij de rubriek 'Algemeen'.
Selectie en vernietiging
De selectie en vernietiging is gebeurd op basis van de geldende vernietigingslijsten. Daarnaast is ook vernietigd op basis van artikel 3 lid 4 van het Archiefbesluit, de zogenaamde incidentele vernietiging.
De werkelijke vernietiging werd gerealiseerd door het Bureau Vernietiging Overheidsarchieven te Apeldoorn.
Na de inventarisatie van de CAS heeft in 1990 op grond van een incidentele machtiging van de Algemeen Rijksarchivaris, een vernietiging plaatsgevonden van de inventarisnummers 1 t/m 513.
Verantwoording van de bewerking
Het archiefgedeelte 1918-1939 is door een medewerker van de Centrale Archiefbewaarplaats geïnventariseerd. In overleg met het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen en de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief is besloten dit gedeelte bij de bewerking te betrekken.
Daar de (hoofd)afdelingen VO, HNO, NO en de directies BVO, TBO en OVWJ zeer eng met elkaar waren verbonden, hetgeen al in de registratuurfase had geleid tot een vermenging van deze archieven, is besloten om deze archieven als één geheel te bewerken.
In principe liggen de stukken in een omslag chronologisch. In een aantal gevallen is daarvan afgeweken en gekozen voor een andere, bij die omslag passende, volgorde. Een N.B. bij de beschrijving geeft dat aan. In een aantal verzamelbeschrijvingen komt het voor dat de overkoepelende datering afwijkt van de data van de deelbeschrijvingen.
Dit komt omdat de overkoepelende beschrijving uitgaat van de begin- en einddatering waarop de stukken betrekking hebben. De deelbeschrijvingen daarentegen zijn geordend en gedateerd op afdoeningdatum. Een N.B. bij de beschrijving geeft dit aan.
Ordening van het archief
Door de verstoring van het herkomstbeginsel, een aantal interne en externe verhuizingen en een gedeelte was reeds geïnventariseerd en overgebracht, spreekt het vanzelf dat dit zijn weerslag heeft gehad op de oorspronkelijke ordening van de archieven.
De begincensuur van de archieven valt samen met de instelling van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen en de afdeling Vakonderwijs (VO) op respectievelijk 25 en 27 september 1918. De eindcensuur 1 september 1975 valt samen met de opheffing van de directies en de reorganisatie van het Directoraat-Generaal voor het Voortgezet Onderwijs.
De omvang van de archieven bedroeg voor de bewerking 813 meter. Hiervan is 268 meter afgezonderd op grond van het bestemmingsbeginsel. Na bewerking is 447,3 meter in aanmerking gekomen voor vernietiging, zodat 97,7 meter archief overbleef waarvan 35 meter toegangen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen: Afdeling Nijverheidsonderwijs, nummer toegang 2.14.38, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, OKW / Nijverheidsonderwijs, 2.14.38, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Naamvan - totWerkzaam bij

Archiefbestanddelen