Terug naar zoekresultaten

2.19.099 Inventaris van het archief van de Vereniging voor Armenzorg en Weldadigheid, Nederlandse Vereniging voor Maatschappelijk Werk, Nationale Raad voor Maatschappelijk Werk, Nationale Raad voor Maatschappelijk Welzijn, 1908-1988 (1989)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.099
Inventaris van het archief van de Vereniging voor Armenzorg en Weldadigheid, Nederlandse Vereniging voor Maatschappelijk Werk, Nationale Raad voor Maatschappelijk Werk, Nationale Raad voor Maatschappelijk Welzijn, 1908-1988 (1989)

Auteur

J.A.A. Bervoets

Versie

26-07-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1989 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nationale Raad voor Maatschappelijk Welzijn
Nationale Raad Maatschappelijk Welzijn

Periodisering

archiefvorming: 1908-1988
oudste stuk - jongste stuk: 1908-1989

Archiefbloknummer

I27141

Omvang

483 inventarisnummer(s); 55,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bevat filmmateriaal.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlandsche Vereeniging voor Armenzorg en Weldadigheid (1908-1946) Nederlandse Vereniging voor Maatschappelijk Werk (1946-1957) Nationale Raad voor Maatschappelijk Werk (1957-1967) Nationale Raad voor Maatschappelijk Welzijn (1967-1988) Ondernemingsraad van de Nationale Raad voor Maatschappelijk Welzijn Initiatiefgroep Gebruikersplatform Stichting Contact Provinciale en Plaatselijke Organen voor Overleg en Advies
Treurniet, Arie (1903-1992)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Nationale Raad voor Maatschappelijk Welzijn (NRMW) bevat onder meer de vergaderdossiers van de verschillende bestuursorganen, publicaties en rapporten, documentatie, filmmateriaal, en stukken betreffende de ondernemingsraad. Daarnaast bevat het correspondentie, bestuursbesluiten en vergaderstukken van diverse commissies en werkgroepen van de NRMW. Deze stukken zijn in dossiers geordend volgens een trefwoordensysteem.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Nationale Raad voor Maatschappelijk Welzijn en haar voorgangers
De Nationale Raad voor Maatschappelijk Welzijn (NRMW) was een landelijk forum van organisaties en instellingen voor maatschappelijke dienstverlening en voor samenlevingsopbouw. De Nationale Raad - een vereniging - bundelde het "particulier initiatief" in de welzijnssector en was gesprekspartner van de overheid (WVC, Sociale Zaken, Justitie en Onderwijs). De Nationale Raad bracht adviezen uit aan de overheid, verrichtte studies en verleende service aan het welzijnsveld.
De Nationale Raad had als leden ruim vijftig overwegend landelijke organisaties en instellingen. Daarnaast telde de NRMW voorheen ongeveer 250 zogeheten "aangesloten instellingen". De lidinstellingen waren vertegenwoordigd in de "raad" (het hoogste bestuurscollege), in de secties maatschappelijke dienstverlening en samenlevingsopbouw en in commissies en werkgroepen.
De NRMW was een voortzetting van wat in 1908 startte als Nederlandsche Vereeniging voor Armenzorg en Weldadigheid. Deze vereniging bood in feite niet meer dan een jaarlijkse gelegenheid voor ontmoeting en opinievorming.
In 1946 werd de Vereeniging voor Armenzorg en Weldadigheid omgezet in de Nederlandse Vereniging voor Maatschappelijk Werk, een gespreksforum zonder bureau of secretariaat. Het programma luidde: "individuele hulpverlening van mens tot mens ter voorkoming of leniging van maatschappelijke nood". In 1948 kreeg de vereniging een bureau, erfenis van het opgeheven "Nederlands Volksherstel".
1956-1957 bracht een reorganisatie en weer een nieuwe naam n.l. "Nationale Raad voor Maatschappelijk Werk". Er was behoefte aan een gemeenschappelijk overlegorgaan van het kerkelijk en particulier initiatief voor beleidsvraagstukken. 1966-1967: opnieuw reorganisatie. De naam werd nu de "Nationale Raad voor Maatschappelijk Welzijn". Naast de traditionele maatschappelijke dienstverlening werd de "samenlevingsopbouw" afzonderlijk in het programma van de Nationale Raad opgenomen.
Op 1 oktober 1975 vraagt de minister van CRM de NRMW advies uit te brengen inzake het funktioneren van de landelijke koepelorganen. Op 28 april 1976 besluit de "raad" tot het instellen van een onderzoek naar het funktioneren van de landelijke organen (instelling commissie Onderzoek funktioneren Landelijke Organen - OFLO - onder voorzitterschap van de heer Vonhoff). In juli 1980 verschijnt het eindrapport van deze commissie "Kiezels of Tegels, kiezen of delen in het welzijnsland".
Hierna wordt door de minister van WVC de Commissie Herstructurering Landelijke Organisaties (Cie Van Gils) ingesteld. Op 31 januari 1985 verschijnt het eindrapport van de commissie, getiteld "Nadere positiebepaling".
Gelijk hieropvolgend wordt de stuurgroep Herstructurering Landelijke Organisaties geïnstalleerd. Op 30 juni 1987 verschijnt het eindrapport van de commissie HLO getiteld "Een acceptabel aanbod". Op 20 november 1987 komt daarop een nadere financiële uitwerking, n.l. het rapport "Verdelen en beheersen".
Op 7 juni 1988 maakt de minister van WVC een beleidsvoornemen bekend waarin opgenomen dat o.m. de subsidiëring van de Nationale Raad voor Maatschappelijk Welzijn met ingang van 1 januari 1989 zal worden beëindigd.
Bestuursorganen van de NRMW
De Raad
De Raad (later de 'algemene vergadering') was het hoogste bestuursorgaan waarin alle lidinstellingen waren vertegenwoordigd. De raad werkte aan gemeenschappelijke meningsvorming en standpuntbepaling. In de raad werden de activiteiten van de leden waar nodig en mogelijk op elkaar afgestemd, adviezen aan overheid en anderen uitgebracht en werd getracht tot een gemeenschappelijk beleid te komen. De "raad" had het recht secties, commissies en werkgroepen in te stellen en hun werkterrein af te bakenen. Bestuursleden werden door de raad benoemd en op hun voordracht de algemeen secretaris. Jaarlijks werden de begroting en financiële verantwoording vastgesteld.
Bestuur
Naast een aantal bestuurlijke taken was het bestuur belast met de coördinatie van de werkprogramma's van de raad, secties en werkgroepen. Het bestuur beoordeelde of de besluiten van de secties door de raad bekrachtigd moesten worden. Het bestuur bereidde de besluiten van de 'raad' voor en voerde de besluiten van de 'raad' en de 'secties' uit.
Bestuur en Raad hadden dezelfde voorzitter en vice-voorzitter. De leden kwamen uit de secties.
Secties
De secties 'maatschappelijke dienstverlening' en 'samenlevingsopbouw' waren organen voor overleg en samenwerking. Zij konden rechtstreeks advies uitbrengen, al moest soms (hetgeen door het bestuur werd beoordeeld) goedkeuring van de raad worden gevraagd. De secties konden, evenals de raad, commissies en werkgroepen instellen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Het archief is door schenking verworven.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief van de NRMW bestaat in wezen uit drie archieven, t.w.:
  1. het z.g. correspondentiearchief
  2. het archief "buitenland"
  3. het bestuursarchief.
Naast het archief van de NRMW zijn ook overgedragen een verzameling van de publicaties c.q. rapporten uitgebracht in de jaren 1933 t/m 1988. Zie archiefdozen Publicaties inv.nrs. 401 t/m 408.
Verder is er nog het archief van de Ondernemingsraad van de NRMW.
Dit archief viel onder de verantwoordelijkheid van de secretaris van de O.R. Deze diende ook zorg te dragen voor het bijhouden van het archief.
Niet overgedragen is het Personeelsarchief. De personeelsdossiers waren niet in het archief opgenomen, maar werden beheerd door de algemeen secretaris, c.q. bureau-secretaris. Deze dossiers zullen na de afbouw van het secretariaat tesamen met het archief van de NRMW van na 1 januari 1989 onder het beheer komen van de secretaris van de vereniging.
Ordening van het archief
Het correspondentiearchief
Dit archief (vanaf ± 1950 t/m 1988) omvat de correspondentie en de vergaderstukken van de diverse commissies en werkgroepen en de correspondentie betreffende diverse projecten en andere zaken.
Dit archief is geordend volgens het z.g. "trefwoordensysteem". Ondanks de bezwaren verbonden aan dit systeem adviseerde het NOBIN (v.h. NIDER) in 1970 na een onderzoek bij het archief van de NRMW om het gebezigde trefwoordensysteem niet te wijzigen.
Toen ik in juni 1971 als bedrijfsarchivaris bij de NRMW in dienst trad ben ik er wel toe overgegaan om de dossiers betreffende één onderwerp onder een gezamenlijk trefwoord onder te brengen. Zoals onderwijs/opleidingen, Wetten, etc.
Voorheen werden ook veel stukken "los" in een papieren omslag opgeborgen. Vanaf 1971 werden dossieromslagen gebruikt waarin de stukken konden worden gehecht.
Vooral in de periode voor 1970 hielden de staffunktionarissen zelf hun dossiers onder zich (z.g. werkdossiers). Hierdoor waren de dossiers van het archief incompleet of ontbraken zij zelfs geheel. Dit is ook een der oorzaken dat men wat het correspondentie-archief betreft zich over de eerste jaren van het archief van het secretariaat geen duidelijk beeld kon vormen.
Veelal dateren de eerste dossiers van dit archief uit de jaren 1950-1951.
De dossiers van de commissies en werkgroepen waren veelal gesplitst in de volgende delen:
  1. bestuursbesluiten
  2. correspondentie
  3. samenstelling commissie/werkgroep
  4. vergaderstukken.
Het begrip 'bestuursbesluiten' moet men niet letterlijk opvatten. Hierin werden n.l. de uittreksels van agenda's en notulen opgeborgen van zowel de raads- als de bestuursvergaderingen maar ook van de sectie-vergaderingen, alwaar het betreffende onderwerp op de agenda stond. Naast de uittreksels werden bij het deel bestuursbesluiten ook de stukken opgeborgen zoals die naar de raad c.q. bestuur en secties waren toegezonden.
Het archief "Buitenland"
Dit archief omvatte de correspondentie met de zuster-organisaties in het buitenland. ICSW (International Council on Social Welfare) w.o. diverse congressen met andere buitenlandse organen.
De dossiers betreffende het door de NRMW in 1972 georganiseerde ICSW-congres in het Congresgebouw te Den Haag zijn echter opgenomen in het correspondentie-archief.
Van het archief Buitenland zijn echter alleen de dossiers betreffende het C.I.P. (Council of International Programs) over de jaren 1969 t/m 1988 aan het Rijksarchief overgedragen. Wegens tijdgebrek zijn deze dossiers niet bewerkt v.w.b. de vernietiging van de daarvoor in aanmerking komende stukken.
Ook zijn de dossiers niet geheel deugdelijk geordend.
De dossiers betreffende de diverse ICSW-congressen en -seminars (niet NRMW) zijn niet overgedragen. Op het tijdstip van overdracht van het NRMW-archief was nog niet duidelijk of deze (ICSW-)dossiers aan het secretariaat van de ICSW zouden worden overgedragen. Voor de NRMW zelf hebben deze dossiers weinig betekenis.
Het bestuursarchief
Het bestuursarchief omvat de vergaderdossiers van de verschillende bestuursorganen n.l.:
  1. Van de Nederlandsche Vereeniging voor Armenzorg en Weldadigheid één map betreffende de Algemene Ledenvergadering van 1941 te Leiden. Deze map (incompleet) bevat enkele notities en stukken betreffende deze vergadering.
  2. Van de Nederlandse Vereniging voor Maatschappelijk Werk vooral 1946 t/m 8-2-1957.
  3. Van de Nationale Raad voor Maatschappelijk Werk vanaf maart 1957 tot 7 maart 1967.
  4. Van de Nationale Raad voor Maatschappelijk Welzijn vanaf 1967 t/m 1988.
  5. De agenda's en notulen over de jaren 1948 t/m 1988.
  6. De correspondentie inzake de samenstelling van de raad, bestuur en secties. En de vertegenwoordiging en lidmaatschappen der lid-organisaties/secties.
Rijswijk, 29 april 1989.
J .C .Hoogeveen bedrijfsarchivaris NRMW (vanaf 1 juni 1971 t/m 30 november 1985)

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A). Betreft stukken jonger dan 50 jaar
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nationale Raad voor Maatschappelijk Welzijn, nummer toegang 2.19.099, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Nationale Raad Maatschappelijk Welzijn, 2.19.099, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Filmlijst van het archief van de Nationale raad voor maatschappelijk welzijn
  • Eigen opdrachten
    • Jan Wiegel, "Onderweg", film gemaakt en vertoond in 1965-1970. Zwart-Wit, geluid. 1 spoel van ca. 30 min. vertoning.
    • Maatschappelijk Werk. Film uit ca. 1965.
      N.B. Film heeft geen spoel. Film bestaat uit interviews van personen aan wie toestemming moet worden gevraagd voor vertoning.
    • Boud Simt, "En voor de rest moet je(?) het zelf doen". Zwart-Wit, geluid. Vertoningsduur 30 minuten. Hollandse versie.
  • Documentatie in Archief NRMW, lijstnummer 58.
  • Films, verspreid door de rijksvoorlichtingsdienst.
    • 4. Cat. nr. Ms. 1738: "Maatschappelijk Werk", 2 spoelen.
    • 5. Cat. nr. Ms. 1892: "Wie wikt en beschikt in Raalte", 2 spoelen.
      N.B. "Uit de roulatie Genomen op 10 okt 1983."
Verwante archieven
Zie ook toegang 2.19.102 - Inventaris van het archief van de Stichting Nederlands Volksherstel, (1927) 1945-1948 (1968)

Archiefbestanddelen