Terug naar zoekresultaten

1.10.54 Inventaris van het archief van D. le Leu de Wilhem [levensjaren 1588-1658], 1622-1656

Het archief van David (le Leu) de Wilhem (1588-1658) bestaat uit enkele brieven en afschriften van brieven van tijdgenoten uit binnen- en buitenland, waaronder één van zijn zwager Constantijn Huygens; daarnaast enkele losse stukken betreffende wissels en obligaties, en enkele brieven waarin ziektes en recepten voor kwalen worden besproken.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.10.54
Inventaris van het archief van D. le Leu de Wilhem [levensjaren 1588-1658], 1622-1656

Auteur

G.W. van der Meiden

Versie

08-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1974 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie De Wilhem
Leu de Wilhem, le

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1622-1656

Archiefbloknummer

1221

Omvang

; 22 inventarisnummer(s) 0,11 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een deel is gesteld in het.
Nederlands
Frans

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Wilhem, David (le Leu) de (1588-1658)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van David (le Leu) de Wilhem (1588-1658) bestaat uit enkele brieven en afschriften van brieven van tijdgenoten uit binnen- en buitenland, waaronder één van zijn zwager Constantijn Huygens; daarnaast enkele losse stukken betreffende wissels en obligaties, en enkele brieven waarin ziektes en recepten voor kwalen worden besproken.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
David de Wilhem (het "le Leu" werd meestal weggelaten; men komt ook tegen "de Willem") werd op 15 mei 1588 in Hamburg geboren. Hij studeerde in Leiden (1614 ingeschreven als student in de theologie) en was in de twintiger jaren (tot 1629) als koopman gevestigd te Aleppo. In 1631 werd hij Raad van de prins van Oranje, in 1634 daarenboven lid van de Raad van Brabant. Mede door zijn huwelijk (1633) met Constantine Huygens, de zuster van Constantijn, was hij een gewichtig man. Hij overleed op 27 januari 1658.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De stukken waren van enige aantekeningen voorzien van P.A. Leupe en R. Bylsma. Zij worden terloops vermeld door K. Heeringa in zijn Inleiding tot Deel II van zijn "Bronnen tot den geschiedenis van den Levantschen Handel 1661-1726, den Haag 1917", Op pg. XVIII, bedoeld als een aanvulling op Deel I.
Enkele brokstukken van zijn archief zijn op het Algemeen Rijksarchief terecht gekomen. Hoe en wanneer valt niet meer na te gaan, maar het is vermoedelijk al in de vroege 19e eeuw gebeurd.
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De stukken waren aanvankelijk als een supplement op de archieven van de Staten-Generaal beschreven (vervolg Staten-Generaal no. 239) en zijn na de herinventarisatie van de Staten-Generaal in het ongerede geraakt. Het kwam als het meest aangewezen voor de kleine collectie als een aparte verzameling te beschrijven en toe te voegen aan de collecties van de Eerste afdeling.
Als supplement zijn toegevoegd twee brieven aan David de Wilhem die in januari 1975 werden aangetroffen in de Verspreide stukken van de Eerste afdeling, die beide recepten tegen kwalen bevatten.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie De Wilhem, nummer toegang 1.10.54, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Leu de Wilhem, le, 1.10.54, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar