Terug naar zoekresultaten

2.09.98 Inventaris van het archief van het Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende het Koninklijk Huis (1816-1980)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.09.98
Inventaris van het archief van het Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende het Koninklijk Huis (1816-1980)

Auteur

Centrale Archief Selectiedienst

Versie

18-06-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende het Koninklijk Huis
Justitie / Koninklijk Huis

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1816-1980

Archiefbloknummer

J27

Omvang

; 37 inventarisnummer(s) 0,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Justitie Ministerie van Justitie, Afdeling Kabinet Ministerie van Justitie, Eerste Afdeling Ministerie van Justitie, Eerste Afdeling, AS Ministerie van Justitie, Afdeling AS Ministerie van Justitie, Afdeling Grondwetszaken Ministerie van Justitie, Afdeling I/II; Privaatrecht Ministerie van Justitie, 1e Afdeling A Ministerie van Justitie, 1e Afdeling C

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende aangelegenheden inzake leden van het Koninklijk Huis. Dit zijn voornamelijk stukken betreffende de naam- en titelgeving van leden en a.s. leden van het Koninklijk Huis, zoals de oorsprong en schrijfwijze van de titel en naam Oranje-Nassau. Verder lijsten en extracten uit registers van de Burgerlijke Stand betreffende - en stukken omtrent regelgeving en te volgen procedures bij - geboorten, huwelijken en sterfgevallen in het Koninklijke Huis.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Koninklijk Huis
( Bron: www.koninklijkhuis.nl )
In Nederland wordt een onderscheid gemaakt tussen de begrippen Koninklijke familie en Koninklijk Huis. De Koninklijke familie bestaat uit alle nakomelingen van de laatste nog levende koning(in). Het lidmaatschap van het Koninklijk Huis daarentegen is bij wet geregeld. Lid zijn naast het staatshoofd het afgetreden staatshoofd, en de leden van de Koninklijke familie die voor troonopvolging in aanmerking komen. De echtgenoten en weduwnaars of weduwen van de leden maken eveneens deel uit van het Koninklijk Huis. Het recht op troonopvolging bezitten alleen leden van het Huis Oranje-Nassau die tot in de derde graad verwant zijn met de regerende koning(in).
Als een lid van het Koninklijk Huis trouwt zonder toestemming van de Staten-Generaal, verliest hij of zij het lidmaatschap van het Koninklijk Huis. Ook als een nieuwe koning(in) aantreedt, kan een aantal leden van het Koninklijk Huis het lidmaatschap van het Koninklijk Huis verliezen: wie niet tot in de derde graad familie is van de nieuwe koning verliest immers het recht op opvolging.
Alleen leden van het Koninklijk Huis kunnen uitkeringen uit de staatskas ontvangen. De staat stelt ook enkele paleizen ter beschikking. Dat zijn paleis Noordeinde en paleis Huis ten Bosch, beide in 's-Gravenhage, het Koninklijk Paleis in Amsterdam, het huis De Eikenhorst te Wassenaar en het paleis Het Loo te Apeldoorn.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is volledig ter bewaring aangewezen en overgedragen aan het Nationaal Archief.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Als uitvloeisel van het meerjarenconvenant afgesloten op 4 januari 2000 tussen het Ministerie van Justitie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) is door de CAS in de periode 2005 - 2007 het archiefbestand betreffende het Koninklijk Huis van het Ministerie van Justitie over de periode 1816 - 1980 bewerkt, omvang 0,625 meter.
De in deze toegang opgenomen bescheiden betreffende het Koninklijk Huis zijn afkomstig van diverse afdelingen van het Ministerie van Justitie. Daar waar mogelijk is dit in een noot aangegeven. De dossiers zijn per onderwerp c.q. aangelegenheid in chronologische volgorde opgenomen in de inventaris.
Voor de materiële staat van het archief is de bewerking uitgevoerd conform de brochure Om de kwaliteit van het behoud, normen 'goede en geordende staat' uitgave Beekhuis/Hol 1993 van de Rijksarchiefdienst/Pivot.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B). Beperking betreft stukken betreffende nog levende leden van het Koninklijk Huis.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende het Koninklijk Huis, nummer toegang 2.09.98, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Justitie / Koninklijk Huis, 2.09.98, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar