Terug naar zoekresultaten

2.02.07 Inventaris van het archief van de Raad van State: Afdeling voor de Geschillen van Bestuur, 1914-1952

Het archief bevat een reeks Koninklijke Besluiten n.a.v. adviezen van de Raad van State, 1862-1899 in zaken van geschillen van bestuur (geschillen tussen overheid en burgers) en een reeks adviezen van de afdeling voor de Geschillen van Bestuur over de periode 1914-1952.

Bekijk de zoekhulp bij dit archief

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.02.07
Inventaris van het archief van de Raad van State: Afdeling voor de Geschillen van Bestuur, 1914-1952

Auteur

W. Visser

Versie

08-06-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1965 cc0
( BELANGRIJKE OPMERKING VOOR DE GEBRUIKER: Dit archief is overgebracht naar het Rijksverzameldepot te Emmen en is alleen daar ter inzage. )

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Raad van State: Afdeling voor de Geschillen van Bestuur
RvS / Geschillen van Bestuur, 1914-1952

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1914-1952

Archiefbloknummer

H24004

Omvang

; 605 inventarisnummer(s) 65,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Emmen

Archiefvormers

Raad van State: Afdeling voor de Geschillen van Bestuur

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat een reeks Koninklijke Besluiten n.a.v. adviezen van de Raad van State, 1862-1899 in zaken van geschillen van bestuur (geschillen tussen overheid en burgers) en een reeks adviezen van de afdeling voor de Geschillen van Bestuur over de periode 1914-1952.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De instelling en samenstelling van de afdeling voor de Geschillen van Bestuur der Raad van State is voorgeschreven bij wet van 21 december 1861 Stbl.129, terwijl haar werkwijze nader werd geregeld bij Koninklijk Besluit van 4 september 1862 Stbl.174.
Haar taak is advies uit te brengen over een aan de Kroon onderworpen geschil en zij vormt in zekere zin een -zij het niet onafhankelijke- administratieve rechter. Wat de samenstelling betreft: naast de vice-president als voorzitter wijst de Kroon, de Raad van State gehoord, vier leden aan, die, in tegenstelling tot die der andere afdelingen, niet worden afgewisseld (art. 13 en 23 wet 1861). De afdeling kan zonodig gesplitst worden in twee of meer kamers, bestaande uit tenminste drie en ten hoogste vijf leden. Thans (1962) zijn er vijf kamers: twee voor geschillen voortvloeiende uit de dienstplichtwet, één voor geschillen aanhangig gemaakt door de Minister van Verkeer en Waterstaat, één voor geschillen voortvloeiende uit de hinderwet, de drankwet en de visserijwet en één voor alle overige geschillen. ( C.W. van der Pot, Handboek van het Nederlandse Staatsrecht 7e druk 1962, blz. 235 e.v. ) .
Haar werkwijze is als volgt geregeld:
Wanneer een geschil aanhangig is gemaakt kunnen belanghebbenden of hun gemachtigden schriftelijk bewijsstukken indienen, binnen een door de vice-president gestelde termijn. Na verloop hiervan worden de stukken aan de afdeling ter onderzoek gegeven en in een openbare vergadering wordt door één van de leden, tot rapporteur benoemd, verslag uitgebracht. In deze vergadering kunnen belanghebbenden of hun gemachtigden de door hen aangebrachte zaken toelichten en kunnen hen nadere inlichtingen worden gevraagd (art. 47-55 K.B. 1862). De afdeling brengt nu advies uit aan de Kroon, vergezeld van een met redenen omkleed door de Kroon te nemen besluit; een minderheid kan haar bezwaren in een afzonderlijk, bij te voegen advies, kenbaar maken (resp. art.39 en 33 wet 1861).
Indien de beslissing van de Kroon van het advies afwijkt, dan wordt dit met redenen omkleed in het Staatsblad geplaatst (art.40 wet 1861).
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van de afdeling voor de Geschillen van Bestuur van 1914-1944, aangevuld met het archief van de sectie uit deze afdeling die de geschillen voortvloeiende uit de dienstplichtwet behandelde van 1946-1957, werd in 1965 aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen en datzelfde jaar geinventariseerd door de archivist W. Visser.
Overbrenging van een overheidsarchief

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Raad van State: Afdeling voor de Geschillen van Bestuur, nummer toegang 2.02.07, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, RvS / Geschillen van Bestuur, 1914-1952, 2.02.07, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar