Terug naar zoekresultaten

2.21.368 Inventaris van de collectie D.J van Wijnen, 1946-1962

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.368
Inventaris van de collectie D.J van Wijnen, 1946-1962

Auteur

N. Pels

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2007 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 619 D.J. van Wijnen
Wijnen, van

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1946-1962

Archiefbloknummer

C27013

Omvang

; 54 inventarisnummer(s) 0,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Sommige stukken zijn gesteld in het,en.
Nederlands
Engels
Frans
Indonesisch

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Wijnen, D.J. van, (1914-1996)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Historisch (persoonlijk) archief van D. J. van Wijnen, opgemaakt uit hoofde van diens functie als voorlichter bij de Regeringsvoorlichtingsdienst te Indonesië en Australië.
Het grootste deel van het archief heeft betrekking op de onderhandelingen tussen de Nederalandse regering en de Republiek Indonesië over de soevereiniteitsoverdracht en zaken die daarmee samenhangen, zoals de politionele acties. Daarnaast heeft het archief betrekking op de Nederlands-Indonesisch conflict over Nieuw-Guinea. Het archief bestaat uit notities, verzamelde documentatie, opiniestukken, rapportages, artikelen en interviews, waaronder een aantal vertrouwelijke stukken.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
D.J. van Wijnen, geboren op 11 oktober 1914 te Zaltbommel, vertrok in 1935 naar Indië om als journalist te gaan werken bij de Deli Courant. Hij werkte daar tot 1942. Gedurende de overige jaren van de Tweede Wereldoorlog werd hij tewerkgesteld als krijgsgevangene aan de Birma-spoorweg. Van 1945 tot 1946 was hij voorlichter in Bangkok en Singapore. In 1946 werd hij benoemd tot hoofd van de voorlichtingsdienst in Semarang.
Vanaf 1947 was hij werkzaam bij de Regeringsvoorlichtingsdienst (RVD) in Batavia, eerst als woordvoeder van de Commissie Generaal, daarna als hoofd buitenlandse dienst en later als voorlichter van het Hoge Commissariaat.
In de jaren 1952-1956 was hij eerst verbonden als voorlichter aan het Ministerie van Overzeese Gebiedsdelen en later werkzaam bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag met als speciale portefeuille Indonesië.
In 1956 was hij werkzaam te Sydney, Australië als hoofd Nederlands Informatie Bureau en hield hij zich bezig met het Indonesisch-Nederlands conflict over Nieuw-Guinea.
In 1960 vertrok hij naar Washington om daar als persattaché te werken onder de ambassadeur J.H. van Rooijen. Ook hier was hij weer betrokken bij het Indonesisch-Nederlands conflict over Nieuw-Guinea. In Washington werkte hij tot 1964.
Vanaf 1964 tot aan zijn pensioen in 1977 was hij werkzaam te Londen als woordvoeder van de Nederlandse Ambassade aldaar en als Raad voor pers- en culturele zaken.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is in november 1999 in bewaring gegeven door mw. W. E. van Wijnen-Teunis te Wouw.
Schenking (van een niet overheidsarchief)
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
In het archief van Van Wijnen bevinden zich voornamelijk stukken opgemaakt uit hoofde van zijn verschillende functies als voorlichter van de Nederlandse overheid. Het archief beslaat vooral de periode waarin Van Wijnen werkte als voorlichter in Indonesië voor de Regeringsvoorlichtingsdienst. Veel archiefstukken hebben dan ook betrekking op de onderhandelingen tussen de Nederlandse regering en de Republiek Indonesië over soevereiniteit van de Republiek in de jaren 1945-1949 en de gebeurtenissen die daarmee verband hielden, zoals de politionele acties in 1946. Daarnaast is een gedeelte van het archief gevormd in de tijd dat Van Wijnen werkzaam was in Sydney. Deze archiefstukken hebben vooral betrekking op het Indonesisch-Nederlands conflict over Nieuw-Guinea.
Het archief bestaat voornamelijk uit documenten die zijn gebruikt in het kader van zijn voorlichtingswerk, persberichten en daarvoor voorbereidende teksten, waaronder documenten veelal aangemerkt als "geheim" die ten grondslag hebben gelegen aan de persberichten en waaruit een verantwoorde berichtgeving moest worden gehaald. Naast rapporten van de RVD zelf bevinden zich ook veel stukken van andere persdiensten, nieuwsbrieven en rapportages in het archief, die door van Wijnen werden gebruikt als informatiebronnen.
Selectie en vernietiging
Er is niets uit het archief vernietigd.
Verantwoording van de bewerking
Het archief is in 2007 beschreven door de afdeling Selectie en Acquisitie van het Nationaal Archief.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 619 D.J. van Wijnen, nummer toegang 2.21.368, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Wijnen, van, 2.21.368, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar