Terug naar zoekresultaten

2.12.52 Inventaris van het archief van de Commandant der Marine te Londen van het Ministerie van Marine, 1945-1947

De archiefstukken van de Commandant der Marine te Londen van het Ministerie van Marine (1945-1947) betreffen de verwerving en indienststelling van materieel, instructies aangaande ontwapening en reizen en stukken die de taakstelling van de organisatie en het marinepersoneel in engere zin betreffen.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.12.52
Inventaris van het archief van de Commandant der Marine te Londen van het Ministerie van Marine, 1945-1947

Auteur

CAS 667

Versie

27-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2004 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Marine: Commandant der Marine te Londen
Marinecommandant Londen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1947

Archiefbloknummer

D4

Omvang

; 35 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Marine, Commandant der Marine te Londen, , 1945-1947

Samenvatting van de inhoud van het archief

De archiefstukken van de Commandant der Marine te Londen van het Ministerie van Marine (1945-1947) betreffen de verwerving en indienststelling van materieel, instructies aangaande ontwapening en reizen en stukken die de taakstelling van de organisatie en het marinepersoneel in engere zin betreffen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van de Commandant Marine Londen
( De tekst van dit onderdeel van de inventaris is vervaardigd door het Instituut voor Maritieme Historie van de Koninklijke Marine. )
Na de Duitse capitulatie in mei 1945, keerde het ministerie van Marine in de zomer van 1945 naar Den Haag terug. Het nog aanwezige Nederlandse personeel en operationeel zijnde materieel in Groot-Brittannië vielen hierop onder de Commandant Marine Londen. Dit op 21 oktober 1941 in het leven geroepen commandement stond onder het directe bevel van de Nederlandse Bevelhebber der Zeestrijdkrachten. Schout-bij-nacht J.W. Termijtelen bestierde tot 28 augustus 1945 genoemd commandement, waarna hij werd opgevolgd door schout-bij-nacht jhr. E.J. van Holthe. De laatste had toen nog een reeks marine-afdelingen onder zijn beheer, welke tot het voorjaar van 1946 in Groot-Brittannië gehandhaafd bleven. Dit waren de Onderzeedienst te Dundee en diverse opleidingscentra, zoals het Koninklijke Instituut voor de Marine in Enys House, de Marva te Framewood Manor, Oorlogsvrijwilligers te Skegness en diverse scholen van de Marineluchtvaart Dienst.
Verder was het Commandement Marine Londen nauw betrokken bij de ontvangst van door de Nederlandse zeestrijdkrachten gewenste schepen uit voorraden van de Royal Navy. De enige mogelijkheid om kort na de oorlog snel aan scheepsmateriaal te komen met het oog op de inzet in Nederlands-Indië, was deze van de Britten of de Amerikanen te betrekken. De verwerving van schepen uit Angelsaksische landen had indertijd de voorkeur boven de bouw in eigen land. Deze aanschaf was goedkoper door een grotere seriebouw, maar wat zwaarder woog; de oorlog had laten zien dat, wanneer de marine met Brits materieel had gevaren, het rendement van de vloot hoger was door standaardisatie van onderdelen en munitie en men bijgevolg meer had kunnen presteren.
Met ingang van 1 augustus 1947 werd het Commandement Marine Londen in het kader van de gelijkmatige overbrenging van de diensten naar Nederland, maar ook gezien het feit dat het merendeel van de gevraagde Britse schepen was geleverd, opgeheven. Kapitein-ter-zee J.E.A. Post Uiterweer, die op 15 augustus 1946 Van Holthe was opgevolgd, werd op de eerstgenoemde datum eervol van zijn functie ontheven.
Gebruikte literatuur
Haaff, P.S. van 't, M.J.C. Klaassen, Gedenkboek adelborsten-opleiding te Willemsoord 1854-1954 (Bussum, 1954), 24. De Nederlandse Onderzeedienst 1906-1966 (Den Haag, 1966), 446. Peet, A.J. van der, 'De Koninklijke Marine en haar rol in mei 1945. Planning, organisatie en gezagsverhoudingen', Marineblad nr. 5, 105 (1995), 148-149. Instituut voor Maritieme Historie, Collectie Marvo , inv.nr. 99, documenten 214, 232, 821. Instituut voor Maritieme Historie, Collectie Persoonsadministratie .
Geschiedenis van het archiefbeheer
Over de geschiedenis van dit archief is niet meer bekend dan dat dit bij opheffing van het Commandement Marine Londen naar Nederland is getransporteerd. In Nederland is het archief op een onbekend moment in bewaring gegeven aan het Instituut voor Maritieme Historie van de Marinestaf. Eind jaren '80 is het archief door het Instituut voor Maritieme Historie in bewaring gegeven bij het Centraal Archieven Depot van het Ministerie van Defensie.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
In 2003 is het archief door de Centrale Archief Selectiedienst opnieuw beschreven. Een herkenbare oorspronkelijke ordening ontbrak. De CAS heeft in overleg met het Nationaal Archief daarom gekozen voor de eenvoudige ordening van de beschrijvingen die in deze inventaris is opgenomen.
Vernietiging van archiefbescheiden heeft tijdens de bewerking door de CAS niet plaatsgevonden. Het archief maakt een incomplete indruk, naar alle waarschijnlijkheid heeft dan ook op een eerder moment wel vernietiging plaatsgevonden van archiefbescheiden uit dit archief. Wegens het ontbreken van processen-verbaal is onduidelijk om welke bescheiden het gaat en wanneer deze vernietiging eventueel heeft plaatsgevonden.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Marine: Commandant der Marine te Londen, nummer toegang 2.12.52, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Marinecommandant Londen, 2.12.52, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar