Terug naar zoekresultaten

2.11.54 Inventaris van het archief van het Directoraat-Generaal van de Voedselvoorziening van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, 1945-1970

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.11.54
Inventaris van het archief van het Directoraat-Generaal van de Voedselvoorziening van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening, 1945-1970

Auteur

CAS 1010

Versie

27-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2007 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening: Directoraat-Generaal van de Voedselvoorziening
LVV / DG Voedselvoorziening

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1970

Archiefbloknummer

L34

Omvang

; 819 inventarisnummer(s) 19,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening /Directie van de Voedselvoorziening (1945-1964) Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening/Directoraat-Generaal van de Voedselvoorziening (1964-1970 ) Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening/Directie van de Voedselvoorziening (1945-1964) Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening/Directie Buitenlandse handelsaangelegenheden (1950-1960) Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedslevoorziening/Commissie Atoomzaken (1959-1969) Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedslevoorziening/Plancommissie Provinciale Voedselcommissarissen (PVC) (1948-1965)

Samenvatting van de inhoud van het archief

In het archief bevinden zich onder meer: verslagen (dossiers) van werkzaamheden en overleg, stukken met betrekking tot de organisatie (o.a. de Provinciaal Voedsel Commissarissen) en documenten betreffende het landbouwbeleid in het algemeen. Een groot deel van de stukken heeft betrekking op de internationale handelspolitiek (EEG, GATT, Benelux, VN, OESO, FAO en andere internationale overeenkomsten). Verder bevat het archief onder andere documenten met betrekking tot voedselveiligheid, distributie, voorlichting, marktordening, visserij en landinrichting.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Organisatie
Bij Beschikking van de minister van Handel, Nijverheid en Landbouw d.d. 18 juni 1945 ( Ministeriële Beschikking van 18 juni 1945, nr. 215, Rb VVO afd. AZ. ) werd per 1 juni 1945 het tot dan toe functionerende Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd aangewezen als bureau van de directeur-generaal van de Voedselvoorziening, fungerend als Directie van de Voedselvoorziening van het Ministerie van Handel, Nijverheid en Landbouw.
Op het voornoemde Rijksbureau werden vier hoofdafdelingen ingesteld:
  • Hoofdafdeling A voor technische, economische en commerciële aangelegenheden;
  • Hoofdafdeling B voor voedingsaangelegenheden en voor het ontwerpen van de nodige plannen met betrekking tot de voedselvoorziening van Nederland;
  • Hoofdafdeling C voor juridische en algemene organisatorische aangelegenheden;
  • Hoofdafdeling D voor vervoers-, personele en materiële, pers- en voorlichtings- en andere algemene aangelegenheden.
In de loop van 1945 werd bij Beschikking van de minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening d.d. 11 oktober 1945 ( Ministeriële Beschikking van 11 oktober 1945, nr. 665, kabinet. ) bepaald dat het ministerie per 1 oktober 1945 onder meer zou bestaan uit de Directie van de Voedselvoorziening, die werd
onderverdeeld in:
  • Secretariaat;
  • Afdeling I voor de behandeling van aangelegenheden betreffende voedingsvraagstukken en de distributie en voor het ontwerp van plannen;
  • Afdeling II voor de behandeling van aangelegenheden betreffende landbouw en de prijszetting;
  • Afdeling III voor de behandeling van aangelegenheden betreffende handel en middenstand en van commerciële aangelegenheden;
  • Afdeling IV voor de behandeling van industriële aangelegenheden;
  • Afdeling V voor de behandeling van buitenlandse aangelegenheden voor zover deze niet commercieel zijn;
  • Bureau Grondstoffen;
  • Kunstmestdistributiebureau.
Voor de verdere organisatie van de Directie van de Voedselvoorziening over de periode 1946-1970 wordt verwezen naar het organisatieschema, ontleend aan de organisatiebeschikkingen en de brieven van de directeur-generaal van de Voedselvoorziening en van het hoofd van de Hoofdafdeling Algemene Zaken van de Directie van de Voedselvoorziening, die zijn te vinden in bijlage 2.
Embedded Image Per 1 augustus 1964 werd bij Beschikking van de minister van Landbouw en Visserij d.d. 31 juli 1964 ( Ministeriële Beschikking van 31 juli 1964, nr. K 1218, kabinet. ) de naam van de Directie van de Voedselvoorziening gewijzigd in Directoraat-Generaal van de Voedselvoorziening en de Visserijen.
Op 1 januari 1971 werden het Directoraat-Generaal van de Voedselvoorziening en de Visserijen en het Directoraat-Generaal van de Landbouw opgeheven; daarvoor in de plaats werden gesteld het Directoraat-Generaal voor de Voedselvoorziening en het Directoraat-Generaal voor de Landinrichting en de Visserijen.
Taken
De oorspronkelijke taak van de Directie van de Voedselvoorziening was de zorg voor een zo goed mogelijke voedselvoorziening en daarmee samenhangende marktordening op het gebied van de landbouw en de daarmee verbonden handel en industrie.
In de periode mei 1957 - 1970 kan de taakomschrijving als volgt worden onderverdeeld:
  • Behandeling van de aangelegenheden betreffende de afzet, de prijsvorming en de in verband daarmee te treffen teeltregelingen en betreffende de verwerking van produkten van land- en tuinbouw en visserij, alsmede van die betreffende de voedselvoorziening. Aan deze taak werd vanaf 1963 toegevoegd "mede in internationaal verband". Vanaf augustus 1964 werd als deeltaak nog toegevoegd "Alle overige aangelegenheden betreffende de visserij";
  • Behandeling van de aangelegenheden verband houdende met het toezicht van de minister op het marktordenende beleid der (hoofd) produktschappen;
  • Behandeling van de economische-agrarische aangelegenheden in internationaal verband. In augustus 1959 verviel deze taak, maar zij kwam in gewijzigde vorm terug in september 1961: "Behandeling van aangelegenheden die samenhangen met de marktordening en de prijsvorming van landbouw-, tuinbouw- en visserijprodukten in internationaal verband". Deze taak verviel in december 1963
.
Chronologisch overzicht van organisatiebeschikkingen met betrekking tot Directie/Directoraat-Generaal van de Voedselvoorziening 1945 - 1970.
  1. Beschikking van de minister van Handel, Nijverheid en Landbouw d.d. 18 juni 1945, nr. 215 Rb VVO afd. AZ. De minister besluit per 1 juni 1945: "aan te wijzen als bureau van de directeur-generaal van de Voedselvoorziening het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd, fungerend als Directie van het Ministerie van Handel, Nijverheid en Landbouw".
  2. Beschikking van de minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening d.d. 11 oktober 1945 nr. 665 Kabinet. De minister bepaalt, dat het ministerie per 1 oktober 1945 o.m. bestaat uit de Directie van de Voedselvoorziening.
  3. "Organisatiebeschikking 1946". Beschikking van de minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening d.d. 11 mei 1946 nr. 647 Kabinet.
  4. De minister bepaalt o.a. dat de Directie van de Voedselvoorziening per 1 februari 1946 wordt onderverdeeld in:
    1. Afdeling I, Secretariaat;
    2. Afdeling II, Landbouw, Voeding en Prijzen;
    3. Afdeling III, Handel en Nijverheid.
  5. "Organisatiebeschikking 1950". Beschikking van de minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening d.d. 18 december 1950 nr. 1734.
  6. De minister bepaalt o.a. dat de Directie van de Voedselvoorziening per 25 september 1950 is onderverdeeld in:
    1. Afdeling Algemene Zaken;
    2. Afdeling Akkerbouw, Veehouderij en Zuivel;
    3. Afdeling Tuinbouw en Visserij;
    4. Afdeling Handel en Nijverheid;
    5. Afdeling Buitenlandse Handelsaangelegenheden;
    6. Afdeling Programmering en Statistische Documentatie.
  7. "Organisatiebeschikking 1957". Beschikking van de minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening d.d. 29 april 1957 nr. K 234 Kabinet. De minister bepaalt o.a. dat de Directie van de Voedselvoorziening per 15 mei 1957 is onderverdeeld in:
    1. Hoofdafdeling Algemene Zaken;
    2. Directie Economische Akkerbouw-, Veehouderij- en Zuivelaangelegenheden;
    3. Directie Economische Tuinbouwaangelegenheden;
    4. Directie Economische Visserijaangelegenheden;
    5. Directie Handel en Nijverheid;
    6. Directie Buitenlandse Handelsaangelegenheden;
    7. Directie Exportbevordering;
    8. Hoofdafdeling Programmering en Statistische Documentatie.
  8. Beschikking van 11 oktober 1957 nr. K 1348 Kabinet. Aan de Directie van de Voedselvoorziening wordt de Directie Agrarische Vertegenwoordiging Buitenland toegevoegd. Voordien ressorteerde deze directie onder de Directie van de Landbouw.
  9. Beschikking van 18 december 1958 nr. K 150 Kabinet. Bij de Directie van de Voedselvoorziening wordt de taakverbetering van de Directie Economische Akkerbouw-, Veehouderij- en Zuivelaangelegenheden uitgebreid met behandeling van zaken aangaande het koop- en pachtprijspeil voor de landbouwgronden en het secretariaat van de Commissie van Advies voor het grond- en pachtprijspeil.
  10. Beschikking van de minister van Landbouw en Visserij d.d. 22 juli 1959 nr. K 975 Kabinet. De Directie Internationale Organisaties komt te vervallen als zelfstandig departementsonderdeel; taakopvolger is de onder de Directie van de Voedselvoorziening ressorterende Directie Internationale Economische Samenwerking. De tot dan toe "zelfstandige" Hoofdafdeling Programmering en Statistische Documentatie wordt als bureau met dezelfde naam onder de Directie Agrarische Vertegenwoordiging Buitenland geplaatst.
  11. Beschikking van 5 september 1961 nr. K 1235 Kabinet. Wijziging van de Organisatiebeschikking 1959. Met ingang van 1 september 1961 is de taakbeschrijving van de Directie Agrarische Vertegenwoordiging Buitenland gewijzigd. Tevens verhuizen het Vertaalbureau en het Bureau Programmering en Statistische Documentatie naar de Directie Exportbevordering en Informatie Buitenland van de Directie van de Voedselvoorziening.
  12. Brief van de Directeur-generaal van de Voedselvoorziening d.d. 28 maart 1963 nr. V/32637 Hoofdafdeling Algemene Zaken. "In afwachting van de algehele realisering van de voorgenomen organisatiewijzigingen zijn thans reeds gerealiseerd de volgende structuurwijzigingen": de Directie Economische Tuinbouwaangelegenheden en de Directie Economische Visserijaangelegenheden worden samengevoegd tot Directie Economische Tuinbouw- en Visserijaangelegenheden. De naam van de Directie Handel en Nijverheid is gewijzigd in Directie Agrarische Handel en Nijverheid.
  13. Brief van het hoofd van de Hoofdafdeling Algemene Zaken van de Directie van de Voedselvoorziening d.d. 16 december 1963 nr. V 40097. "Met betrekking tot de per 1 december doorgevoerde aanvullende wijziging in de organisatie van de Directie van de Voedselvoorziening, die een afsluiting vormt van de
  14. reorganisatie die per 1 april 1963 heeft plaatsgevonden", wordt bekendgemaakt, dat met de taken met betrekking tot de internationale organisaties wordt geschoven.
  15. Beschikking van de minister van Landbouw en Visserij d.d. 31 juli 1964
  16. nr. K 1218 Kabinet. De minister besluit ("overwegende dat de behandeling van de technische en economische aangelegenheden van de visserijen onder eenhoofdige leiding moeten worden gebracht"), dat per 1 augustus 1964:
    1. de zelfstandige Directie van de Visserijen wordt opgeheven;
    2. de onder de Directie van de Voedselvoorziening ressorterende Directie Economische Visserijaangelegenheden wordt opgeheven;
    3. de naam van de Directie van de Voedselvoorziening wordt gewijzigd in Directoraat-Generaal van de Voedselvoorziening en de Visserijen;
    4. onder dit directoraat-generaal wordt ingesteld een Directie van de Visserijen;
    5. aan deze directie wordt opgedragen de behandeling van aangelegenheden welke tot dusverre door de onder a. en b. genoemde directies werden verzorgd.
  17. Beschikking van de minister van Landbouw en Visserij d.d. 20 januari 1969
  18. nr. V/AHO 2. Per 1 januari 1969 is onder het Directoraat-Generaal van de Voedselvoorziening en de Visserijen een Directie Agrarische Hulp aan Ontwikkelingslanden ingesteld, met daaronder vier afdelingen.
  19. "Organisatiebeschikking 1970". Beschikking van de minister van Landbouw en Visserij d.d. 3 december 1970. Per 1 januari 1971 worden het Directoraat-Generaal van de Voedselvoorziening en de Visserijen en het Directoraat-Generaal van de Landbouw opgeheven; hiervoor in de plaats worden ingesteld het Directoraat-Generaal voor de Landbouw en de Voedselvoorziening en het Directoraat-Generaal voor de Landrichting en de Visserijen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het totale archiefblok bestond uit de volgende gedeelten:
  1. Directie van de Voedselvoorziening:
    1. 1945 - 1956, geordend volgens de code Koekebakker (UDC 63). De toegangen bestonden uit de moederboeken van het fiche-doorschrijfsysteem en dossierinventarissen. Uit dit gedeelte is in het verleden op ruime schaal vernietigd, waarvan verklaringen zijn opgemaakt. Allerlei bureaus en (onder-) afdelingen kenden eigen archiefvorming. Dit was een gevolg van de gedecentraliseerde huisvesting. In de vijftiger jaren zijn veel van deze archieven (grotendeels) vernietigd.
    2. 1956 - 1960
    3. 1961 - 1970, delen b en c zijn geordend volgens de code VNG (UDC 351). De toegangen bestonden uit de moederboeken van het fiche-doorschrijfsysteem en de dossierinventarissen. Er is uit deze gedeelten op ruime schaal vernietigd, waarvan verklaringen zijn opgemaakt.
  2. Afdeling Voedselvraagstukken, 1945 - 1950. Dit archiefgedeelte was zaaks- en onderwerpsgewijs geordend. De bijbehorende agenda's ontbraken. Ook de verdere volledigheid van dit archiefgedeelte is niet bekend.
  3. College van Overleg voor de Voedselvoorziening en de Buitenlandse Agrarische Aangelegenheden:
    1. Archiefdeel College van Overleg voor de Voedselvoorziening, onderwerps- en zaaksgewijs geordend, 1949 - 1956. De bijbehorende dossierinventaris bestond uit een kaartsysteem. Dit college is nooit officieel ingesteld, maar werd in 1949 gecombineerd met het college genoemd onder 3b. Officieel is er ook uit dit gedeelte niet vernietigd.
    2. Archiefdeel College voor de Buitenlandse Agrarische Aangelegenheden, onderwerps- en zaaksgewijs geordend, (1946 -) 1949 - 1956. De bijbehorende dossierinventaris bestond uit een kaartsysteem. In 1949 werd het gecombineerde college ingesteld, dat organisatorisch onder Voedselvoorziening viel. Voor 1949 ressorteerde het College voor de Buitenlandse Agrarische Aangelegenheden onder het Regeringscommissariaat voor de Buitenlandse Agrarische Aangelegenheden (Recobaa). Officieel is er uit dit gedeelte niet vernietigd.
  4. Afdeling/Directie Buitenlandse Aangelegenheden.
    1. 1950 - 1959, geordend volgens de code Koekebakker. De agenda's uit de periode 25 september 1950 tot 1 januari 1951 ontbraken. Deze staan echter beschreven in de inventaris van het Recobaa-archief. Vanaf 1 januari 1959 vond de inschrijving van de BH-stukken plaats in de reguliere Voedselvoorziening-agenda's. Uit dit archiefgedeelte is wel vernietigd; hiervan zijn verklaringen aanwezig.
    2. 1959 - 1960, geordend volgens de code VNG. Er waren geen agenda's, maar wel dossierinventarissen aanwezig. Er is uit dit gedeelte wel vernietigd, waarvan verklaringen aanwezig zijn.
  5. Plancommissie Provinciale Voedselcommissarissen, 1954-1965, geordend volgens de code VNG. Van 1954 - 1960 werden de stukken ingeschreven in de agenda van de Directie Algemeen Beheer, ondanks het feit dat de Plancommissie organisatorisch gezien altijd onder Voedselvoorziening heeft geressorteerd. Deze bescheiden zijn tijdens de inventarisatie van het archief van de Directie Algemeen Beheer gelicht. De toegangen bestonden uit de moederboeken van het fiche-doorschrijfsysteem en de dossierinventarissen. Officieel is er uit dit gedeelte niet vernietigd.
  6. Bureau Grondstoffen, mei 1950 - oktober 1954. Het bureau vormde eigen archief. In de jaren 1950 en 1960 is het hele archief, met uitzondering van de agenda's, vernietigd. Hiervan zijn verklaringen aanwezig.
  7. Agenda's V-II (Voedingsvraagstukken), januari 1949 - oktober 1955. Het betreft agenda's voor de inschrijving van onbelangrijke stukken, ingekomen en uitgegaan bij de directie. De betreffende bescheiden zelf zijn waarschijnlijk vernietigd.
  8. Gerubriceerde stukken, 1945 - 1970. Het betreft hier bescheiden uit het geheim stukken-archief van Landbouw, die behoren bij het archief van de Directie Voedselvoorziening en de daaronder ressorterende bureaus, afdelingen, commissies en colleges. Deze bescheiden zijn gederubriceerd en de voor bewaring aangewezen stukken kunnen na bewerking in de betreffende archiefgedeelten teruggeplaatst worden.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.
Het archief van de Directoraat-Generaal van de Voedselvoorziening is in 2007 naar het Nationaal Archief overgebracht krachtens art. 12 van de Archiefwet 1995.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat ook de archieven van de volgende commissies en colleges:
  • Vervangingsmiddelencommissie (1941 - 1946)
  • College voor de Buitenlandse Agrarische Aangelegenheden (BAA) (1946-1947)
  • Commissie voor Nieuwe Producten (1947-1949)
  • Commissie Vereenvoudiging Levensmiddelendistributie (1948)
  • Werkcommissie Gezondmaking Bakkerijbedrijven (1949-1953)
  • Colleges van Overleg voor de VV en de BAA. (1949-1955)
  • Werkgroep Bestudering Agrarisch Inkomen. (1949-1957)
  • Adviescommissie Handel en Nijverheid (1954 - 1959)
  • Commissie ter Bestrijding van de Kostprijsverschillen (1955-1956)
  • Werkgroep Omvang Voedingsvoorlichting (1955-1957)
  • Commissie van Overleg voor de Exportbevordering (1955-1958)
  • Commissie van de LVV-statistiek (1956-1960)
  • Studiecommissie Monopolieheffingen. (1958)
  • Technische Werkgroep bij de Wetenschappelijke Contactcommissie.(1958)
  • Commissie LVV Benelux (1959-1960)
  • Commissie ter Bestudering van Zuivelproblemen (1959-1960)
  • Commissie Zuivelproblematiek (1960-1962)
  • Studiecommissie Prijsniveau Voedergranen (1961-1963)
  • Commissie Landbouwbeleid op Lange Termijnen. (1962)
  • Adviescommissie voor Agrarische Marktstructuur(1964-1970)
  • Werkgroep Waterverontreiniging Slachterijen (1970)
  • Commissie Internationaal Beleid. (1965-1966)
Selectie en vernietiging
Algemeen
De selectie vond plaats aan de hand van de lijst van voor vernietiging in aanmerking komende stukken in de archieven van het Ministerie van Landbouw en Visserij en in de archieven van de onder dat ministerie ressorterende commissies en ambtenaren van 29 december 1966.
De oude toegangen, agenda's/indicateurs en dossierinventarissen, zijn na overleg met de beheerder, ter vernietiging aangewezen, aangezien de nieuwe inventaris als toegang voldoende is.
De totale omvang van het gehele archief voor de bewerking bedroeg 242,80 meter. Hiervan werd 3 meter afgescheiden als zijnde archief van taakvoorgangers en documentatiemateriaal. Van het resterende gedeelte werd 18,75 meter voor bewaring aangewezen, wat een vernietigingspercentage opleverde van 92,2.
Toestemming voor vernietiging werd verleend op 28 september 1990 door het hoofd Algemene Secretarie van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Het voor bewaring aangewezen gedeelte, de bescheiden die voor vernietiging op termijn zijn aangewezen en de stukken van taakvoorgangers zijn teruggezonden naar het ministerie.
Specifiek
De cesuren en de vernietigingspercentages per archiefonderdeel zijn als volgt vastgesteld:
  1. Directie van de Voedselvoorziening:
    1. Blok 1. 1945-1956. In 1945 werd de directie ingesteld en in 1956 werd de code Koekebakker vervangen door de code VNG. De omvang voor de bewerking bedroeg 36 meter, waarvan 4.12 meter is bewaard.
    2. Blok 2. 1956-1960. In 1956 werd een begin gemaakt met het gebruik van de code VNG en 1960 was het einde van het eerste "tienjaren blok". De omvang voor de bewerking bedroeg 26.5 meter, waarvan 5.88 meter is bewaard.
    3. Blok 3. 1961-1970. In 1961 begon het nieuwe tienjaren blok en in 1971 werd het Directoraat-Generaal van de Voedselvoorziening opgeheven. De omvang voor de bewerking bedroeg 110 meter, waarvan 7.1 meter is bewaard.
  2. Afdeling Voedingsvraagstukken, 1945-1950.Van deze afdeling is moeilijk een begin- en eindcesuur te geven, omdat niet precies te achterhalen is wanneer de Afdeling Voedingsvraagstukken de bescheiden zelf inschreef. De omvang voor de bewerking bedroeg 1 meter. De voor bewaring aangewezen bescheiden zijn gevoegd bij blok 1 van de Directie van de Voedselvoorziening.
  3. College van Overleg voor de Voedselvoorziening en de Buitenlandse Agrarische Aangelegenheden:
    1. Archiefdeel College van Overleg voor de Voedselvoorziening, 1949 - 1956. In 1949 werd dit college, hoewel het nooit officieel is ingesteld, opgeheven en werd het gecombineerde college ingesteld.
    2. Archiefdeel College voor de Buitenlandse Agrarische Aangelegenheden, 1949 - 1956. In 1949 werd dit college onder Recobaa opgeheven. Hiervoor in de plaats kwam het gecombineerde college, dat organisatorisch onder Voedselvoorziening viel. De eindcesuur ligt waarschijnlijk in 1956, aangezien het gecombineerde college voor het laatst in de Staatsalmanak 1957 wordt genoemd en bovendien werd eind 1955 in de notulen al de naderende opheffing aangekondigd. De omvang van beide archiefdelen samen bedroeg voor de bewerking in totaal 3 meter, waarvan 0.1 meter is bewaard. De beide gedeelten zijn na de bewerking samengevoegd.
  4. Afdeling/Directie Buitenlandse Handelsaangelegenheden:
    1. Blok 1. 1950-1959. Op 25 september 1950 werd de Afdeling Buitenlandse Handelsaangelegenheden, tot dan toe ressorterend onder Recobaa, geplaatst onder de Directie van de Voedselvoorziening in verband met opheffing van het Recobaa. Op 30 juli 1959 vond de afsluiting van het blok plaats naar aanleiding van de Organisatie-beschikking 1959. De omvang voor de bewerking bedroeg 39.5 meter, waarvan 1,2 meter is bewaard. Commissie-archief van het Bureau Exportbevordering, dat doorloopt tot na april 1957, is ondergebracht bij blok 2 van de Directie van de Voedselvoorziening, aangezien de Afdeling Exportbevordering na april 1957, los van de Directie Buitenlandse Handelsaangelegenheden, als zelfstandige afdeling werd ingesteld, zonder eigen archiefvorming.
    2. Blok 2. 1959-1960. Begincesuur op 31 juli 1959 naar aanleiding van de Organisatiebeschikking 1959. Op 31 december 1960 is de aparte dossiervorming afgelopen. Vanaf deze datum opneming van alle bescheiden in het archief van de Directie van de Voedsel-voorziening. De omvang voor de bewerking bedroeg 16,5 meter, waarvan 0,1 meter bewaard.
  5. Plancommissie Provinciale Voedselcommissarissen, 1954-1965. Op 20 september 1954 werd de Plancommissie ingesteld en in 1964 opgeheven. De stukken van na 1964 betreffen voornamelijk liquiditatie-aangelegenheden. De omvang voor de bewerking bedroeg 2 meter, waarvan 0,25 meter is bewaard.
  6. Bureau Grondstoffen, 1950-1954. Het betrof hier alleen agenda's (1.5 meter) over de periode mei 1950 - oktober 1954. Aangezien de archiefbescheiden zelf in de jaren 1950 en 1960 zijn vernietigd, werd besloten ook de resterende agenda's ter vernietiging aan te wijzen.
  7. Agenda's V-II (Voedingsvraagstukken), 1949-1955. Ook hier betrof het alleen agenda's (1 meter) over de periode januari 1949-oktober 1955. De bijbehorende bescheiden zijn waarschijnlijk alle vernietigd, zodat werd besloten ook deze agenda's ter vernietiging aan te wijzen.
  8. Gerubriceerde stukken, 1945-1970. De omvang voor de bewerking bedroeg 7,3 meter, waarvan 3 meter is bewaard. De te bewaren bescheiden zijn in de betreffende archiefgedeelten tussengevoegd.
Verantwoording van de bewerking
In opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, is door de Centrale Archief Selectiedienst in 2005 het archiefbestand herbewerkt.
In samenwerking met het Nationaal Archief werd de indeling van de bestaande inventaris herzien. De beschrijvingen van de bestaande inventaris zijn overgenomen en waar nodig
aangepast.
Voor de materiële staat van het archief is de bewerking uitgevoerd conform de brochure 'Om de kwaliteit van het behoud, normen goede en geordende staat', uitgave Beekhuis/Hol 1993 van de Rijksarchiefdienst/Pivot.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening: Directoraat-Generaal van de Voedselvoorziening, nummer toegang 2.11.54, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, LVV / DG Voedselvoorziening, 2.11.54, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen