Terug naar zoekresultaten

2.09.101 Inventaris van archiefbescheiden van het Ministerie van Justitie betreffende Slobodan Mitrić (Karate Bob), 1974 - 1986

Het archief bevat stukken betreffende aangelegenheden van de 13-jarige gevangenschap van Slobodan Mitrić, bijgenaamd 'Karate Bob'. Deze Joegoslaaf werd gevangen genomen naar aanleiding van de politieke moord op drie landgenoten te Amsterdam op 25 december 1973.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.09.101
Inventaris van archiefbescheiden van het Ministerie van Justitie betreffende Slobodan Mitrić (Karate Bob), 1974 - 1986

Auteur

Centrale Archief Selectiedienst

Versie

15-11-2017

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende Slobodan Mitric
Justitie / Mitric

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1974-1986

Archiefbloknummer

J30

Omvang

; 15 inventarisnummer(s) 0,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Justitie

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende aangelegenheden van de 13-jarige gevangenschap van Slobodan Mitrić, bijgenaamd 'Karate Bob'. Deze Joegoslaaf werd gevangen genomen naar aanleiding van de politieke moord op drie landgenoten te Amsterdam op 25 december 1973.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Slobodan Mitrić, alias Karate Bob
( Bron: Wikipedia 5 september 2007. )
Slobodan Radojev Mitrić (Bačko Dobro Polje, 1 maart 1948) is een voormalig geheim agent van Joegoslavië die vanaf 1973 in Nederland verblijft. Hij is hier bekend onder zijn bijnaam "Karate Bob".
Mitrić specialiseerde zich in karate en werkte voor de geheime dienst van Joegoslavië. In 1973 kreeg hij opdracht voor een liquidatie in Brussel. Hij weigerde die uit te voeren en vluchtte naar Nederland.
Op 25 december 1973 schoot hij in het Amsterdamse café Mostar drie Serviërs dood. Volgens Mitrić hadden ze vanuit Belgrado opdracht gekregen hem te liquideren. Hij kreeg hiervoor 13 jaar gevangenisstraf, die hij uitzat in Scheveningen. Via de Servische oppositieleider Dusan Sedlar solliciteerde hij bij de CIA. Mitrić kwam in 1986 vrij. Omdat het aannemelijk werd geacht dat hij in zijn land van herkomst ter dood zou worden veroordeeld, verbood de rechter zijn uitzetting. Mitrić verbleef sindsdien als ongewenst vreemdeling in Nederland, en schreef toneelstukken, waaronder Boj na Kosovu (de Slag bij Kosovo). Hij beweerde later dat hij tijdens zijn detentie door een groep rond Hans Teengs Gerritsen was ingezet in een heroïnezaak. Ook zou hij in 1992 hoofdcommandant zijn geworden van de 'Serbian Army' en staflid van het 'hoofdkwartier van oorlog van de vrije staat Servië'. Begin september 1992 doken in Nederland pamfletten op waarin het bevrijdingsleger opriep zich te wreken op de vijanden van Servië. De VVD kamerleden Wiebenga en Dijkstal stelden hierover vragen aan minister Dales van Binnenlandse Zaken.
Mitrić was in maart 1992 te Amsterdam getrouwd met de kunstenares Iris de Vries (1942). Het paar woonde op een zolderkamer. Per 1 augustus 1992 werd de bijstandsuitkering van Mitrić door de gemeente Amsterdam gestaakt, aangezien hij "zonder instemming van het bevoegd gezag in Nederland verblijft en daarom op grond van de Vreemdelingenwet kan worden uitgezet". Het paar moest voortaan rondkomen van de éénpersoons bijstandsuitkering van De Vries. Mitrić kon zich als ongewenst vreemdeling ook niet tegen ziektekosten verzekeren en was aangewezen op gratis medische hulp. Zijn echtgenote schreef over hun erbarmelijke omstandigheden talloze brieven aan ministers, kamerleden, advocaten, hoogleraren en aan de redactie van het dagblad Trouw, maar hulp bleef uit.
Mitrić publiceerde diverse boeken in het Nederlands; sommige werden enkele malen herdrukt. In Tito's moordmachine blikt hij terug op zijn leven tot hij in 1973 de Joegoslavische geheime dienst verliet. Zijn boek over karate is vooral een beschrijving van concentratieoefeningen en meditatietechnieken, gericht op het bereiken van innerlijke kracht. In Nederland's maffia probeerde Mitrić schandalen van de Nederlandse maffia bloot te leggen.
De Vries overleed op 10 januari 2006 op 64-jarige leeftijd en werd op 17 januari gecremeerd. Haar bijstandsuitkering werd beëindigd. Omdat Mitrić als ongewenst vreemdeling niet mocht werken en ook geen recht had op een bijstandsuitkering begon hij een procedure om zijn status van ongewenste vreemdeling opgeheven te krijgen. Half april 2006 werd echter bekend dat Mitrić was aangezegd Nederland voor 26 april te verlaten. Zijn advocaat mr. H. Sarolea was het hier niet mee eens, en meende dat het vonnis uit 1986 nog steeds gold en dat Mitrić nog steeds gevaar liep omdat haat nooit verjaart. Ook vond hij dat de minister het recht op uitzetting had verspeeld omdat Mitrić al 33 jaar in Nederland werd gedoogd.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het bestand is volledig ter bewaring aangewezen en overgedragen aan het Nationaal Archief.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Als uitvloeisel van het meerjarenconvenant afgesloten op 4 januari 2000 tussen het Ministerie van Justitie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) is door de CAS in de periode 2005 - 2007 het archiefbestand Dossier Mitrić (Karate Bob) van het Ministerie van Justitie bewerkt, omvang 0,5 meter.
Het archief bestond uit zes mappen I t/m VI en losse stukken en publicaties. Bij de beschrijvingen is in een noot aangegeven uit welke mappen de stukken komen. Deze zijn zo veel mogelijk in tact gelaten. De beschrijvingen zijn in chronologisch volgorde onder één reeks geplaatst.
Voor de materiële staat van het archief is de bewerking uitgevoerd conform de brochure Om de kwaliteit van het behoud, normen 'goede en geordende staat' uitgave Beekhuis/Hol 1993 van de Rijksarchiefdienst/Pivot.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie: Archiefbescheiden betreffende Slobodan Mitric, nummer toegang 2.09.101, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Justitie / Mitric, 2.09.101, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar