Terug naar zoekresultaten

2.21.277 Inventaris van het archief van J.P.K. van Eechoud [levensjaren 1904-1958], 1929-1958 (1987)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.277
Inventaris van het archief van J.P.K. van Eechoud [levensjaren 1904-1958], 1929-1958 (1987)

Auteur

J.H. Kompagnie

Versie

25-03-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1990 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 546 Van Eechoud
Eechoud, van

Periodisering

archiefvorming: 1929-1958
oudste stuk - jongste stuk: 1929-1987

Archiefbloknummer

C22155

Omvang

; 28 inventarisnummer(s) 1,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is gesteld in het.
Nederlands
Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bevat een aantal foto's, een aantal tekeningen en een reliëfkaart.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

J.P.K. Eechoud, , 1904-1958

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van J.P.K. Eechoud bevat onder dagboekaantekeningen van Van Eechoud als commandant van het Detachement A en van de operatie "Bulldozer", dagboekaantekeningen betreffende de gebeurtenissen in Nederlands Nieuw-Guinea gedurende 16 december 1949-13 juni 1950 en stukken betreffende het koppensnellen in Nederlands Nieuw-Guinea en de hiermee in verband staande 'Asmat-affaire'. Tevens is er correspondentie.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Inleiding
Levensloop
Jan Pieter Karel van Eechoud werd op 10 augustus 1904 in het Limburgse Horst geboren. Hij was een zoon van de zuivelfabrikant Jozef Gerard Alexander Clemens van Eechoud en van Maria Catharina Gertruda Emonds. Na het lager onderwijs ontving hij zijn middelbare schoolopleiding aan het rooms-katholieke Canisius-college in Nijmegen. In 1923 behaalde hij diploma HBS-A. Vervolgens kreeg hij een vliegeropleiding.
In 1929 vertrok Van Eechoud naar Nederlands-Indië als handelsagent voor de firma Hagemeijer. In 1931 werd hij toegelaten tot de Opleidingsschool voor het personeel der politie in Soekaboemi. Na voltooiing van deze opleiding werd hij een jaar later als commissaris van politie 3e klasse geplaatst bij de stadspolitie van Batavia. Hij huwde op 28 juli 1933 in Semarang met Cornelia Meere, die op 31 augustus 1908 in Scheveningen was geboren. Uit dit huwelijk werden twee zoons geboren.
In 1936 kreeg Van Eechoud als commissaris van politie 2e klasse het commando van de afdeling Veldpolitie te Manokwari op Nederlands Nieuw-Guinea. In deze hoedanigheid leverde hij als leider van verschillende expedities en daaruit voortvloeiend etnografisch onderzoek een bijdrage aan de exploratie van Nieuw-Guinea. Zo werd door zijn bemoeienis een bestuurspost gevestigd bij de Wisselmeren. Over zijn bevindingen schreef Van Eechoud een drietal boeken.
Tijdens de oorlog tegen de Japanners vertoefde Van Eechoud tijdelijk in Australië waar hij onder andere met inlichtingenwerk werd belast. Terug op Nieuw-Guinea vielen hem, als fungerend resident, verschillende bestuurstaken ten deel. Hij maakte zich sterk voor een eigen ontwikkeling van Nieuw-Guinea. Weliswaar was Van Eechoud voor een onafhankelijk Nederlands-Indië maar hij wilde hiervan wel Nieuw-Guinea uitgezonderd zien. Hij dacht dit gebied een afzonderlijke status toe, waarbij hij van mening was dat het een kroonkolonie moest worden. Steun in deze ontving hij ook van vele Indo-Europeanen in Nederlands-Indië die Nieuw-Guinea zo als een nieuw vestigingsland beschouwden.
In 1949 bleef Nieuw-Guinea inderdaad buiten de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië. Van Eechoud rekende er nu op de eerste gouverneur van Nieuw-Guinea te worden en was dan ook zeer teleurgesteld toen deze functie aan een ander werd toebedeeld. Naast het ontbreken van een academische opleiding zou ook het wat autoritaire karakter van Van Eechoud een rol bij de besluitvorming hebben gespeeld. Daar de samenwerking met gouverneur
Van Waardenburg zeer stroef verliep keerde Van Eechoud, die directeur Binnenlands Bestuur en Justitie op Nieuw-Guinea was geworden, naar Nederland terug. Door middel van het houden van lezingen en het schrijven van artikelen en boeken bleef hij zich met Nieuw-Guinea bezighouden. In 1953, na het vertrek van Van Waardenburg, werd weer niet Van Eechoud maar J. van Baal de nieuwe gouverneur. Van Eechoud was in deze tijd secretaris van het Nieuw-Guinea Instituut dat was opgericht door de Kamers van Koophandel en Fabrieken in Rotterdam en Amsterdam.
In 1958 ging Van Eechoud weer naar Nieuw-Guinea voor het schrijven van een boek en het maken van reportages. Tijdens zijn werkzaamheden werd hij ernstig ziek. Op 7 september 1958 overleed hij in Hollandia alwaar hij ook begraven werd.
Literatuur
Jan Derix, Bapa papoea. Jan P.K. van Eechoud, een biografie. (Venlo 1987)
Geschiedenis van het archiefbeheer
De persoonlijke papieren van J.P.K. van Eechoud werden bewaard door zijn zoon, J. van Eechoud te Arnhem.
In 1989 werd het grootste deel van het archiefbestand aan het Algemeen Rijksarchief geschonken. Een aantal particuliere stukken van Van Eechoud bleven buiten de overdracht (de mappen D, E, J enU). Van het verslag in map A werd een fotokopie gemaakt. Ook een fotokopie is gemaakt van Van Eechouds verslag over zijn expeditie naar de Wisselmeren dat een aanvulling betekent op het originele verslag dat al in het Algemeen Rijksarchief berust (zie inventarisnummer 4).
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Van Eechouds biograaf, Jan Derix, ordende ten behoeve van zijn boek de archivalia en voorzag de mappen waarin hij ze borg van letters. Hierop maakte hij weer lijsten waarop hij aangaf wat voor zijn onderzoek van belang was.
Gezien de betrekkelijk geringe hoeveelheid archivalia en de overweging dat ze alle betrekking hebben op Van Eechouds werkzaamheden inzake Nieuw-Guinea is bij de definitieve inventarisatie alleen een chronologische ordening aangebracht, zonder verdere rubricering.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 546 Van Eechoud, nummer toegang 2.21.277, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Eechoud, van, 2.21.277, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar