Door de grote belangstelling voor het CABR is onze studiezaal vaak volgeboekt. Kunt u geen archiefstuk reserveren? Bekijk dan onze pagina over de aangepaste dienstverlening.
Voor de instelling zie inv. no. 1 van het Rijksbureau voor de Voorbereiding van de Voedselvoorziening.
onder meer omvattende:
a. Instelling en organisatie van diverse afdelingen en bureaux
Hier is ook opgeborgen de instelling van het Centraal Bureau voor onderzoek van verzoek- en bezwaarschriften. Deze oprichting geschiedde op last van de duitse bezetting. Met de leiding werd belast mr. F. Daniëls, secretaris van het College van Regeringscommissarissen, bedoeld in artikel 26a van de Landbouwcrisiswet 1933 c.q. het College voor de Voedselvoorziening. Zie ook archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel II, inv. no. 8, Bijlagen-dossier no. 2832.
b. Aanwijzen van referenten voor akkerbouwzaken
c. Samenwerking met het Centraal Distributiekantoor
d. Het verlenen aan ir. S. L. Louwes van de persoonlijke titel van Directeur-Generaal van de Voedselvoorziening
Zie Inventaris betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel II, bladzijden 5 en 6 en inv. no. 2.
e. Instelling van het College voor de Voedselvoorziening3)
f. Machtiging aan F. V. Valstar en dr. W. L. Groeneveld Meijer om de bevoegdheden als Regeringscommissaris voor de Groenten, Fruit en Sierteelt c.q. voor de steunverlening aan de fabrieksturf te blijven uitoefenen3)
Voor stukken betreffende "de Silbertaune-moord" op F. V. Valstar, zie archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel III, Centrale (crisis)controledienst, inv. no. 251.
g. Instellen van een Raad voor de Voedselvoorziening3)
h. Opheffing van het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening
i. Organisatieschema's
De z.g. "Relief"-actie was de aanvoer per vliegtuig (airdropping) door de geällieerden aan het einde van de oorlog in verband met de toen in westelijk Nederland heersende hongersnood.
december 1944 ontbreekt
De agenda's van 1940 en de agenda's van 1941, genummerd 1-4000 zijn verloren gegaan bij de brand van het gebouw Lange Voorhout 1-3. Teneinde geen verwarring te stichten met reeds eerder in 1941 geagendeerde stukken, die mogelijk elders zouden worden aangetroffen, is men na de brand op 5 februari 1941 begonnen met no. 4001.
De agenda's, genummerd 5001-6000 en 20001-22000 van 1941 en 2001-3000 van 1942 zijn gebruikt voor het Centraal Bureau voor Onderzoek van verzoek- en bezwaarschriften. Zie de voetnoot no. 2 bij inv. no. 1.
De agenda's 3001-4000 en 21001-22000 van 1943 zijn niet aangetroffen.
Deze agenda loopt door tot en met 8 juni 1945. Vanaf 5 mei betreffen het stukken van de Directie van de Voedselvoorziening van het Ministerie van Voedselvoorziening, Landbouw en Visserij c.q. Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening.
Agenda voor het jaar 1945 is niet aangetroffen.
Zie archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel III, Afdeling Akkerbouw, nr. 246.
Zie inv. no. 356.
Zie de inleiding, bladzijde 27.
Zie inv. no. 358.
Zie Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel II, afdeling Akkerbouw, inv. no. 335 en Deel III, Centrale (Crisis)Controledienst, inv. nos. 273-275.
De Landwacht Nederland is een ter aanvulling van de normale nederlandse politie in het leven geroepen, niet gekazerneerde organisatie, opgebouwd uit de gelederen van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB). Breen - excontroleur van de Centrale Controledienst - was belast met de leiding over de opsporing van economische overtredingen. Zie omtrent de persoon van Breen inv. no. 233 en de Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel III, de Centrale (Crisis) Controledienst, inv. no. 245.
Deze "Rubriek" bevat een aantal omslagen met stukken betrekking hebbend op de levensmiddelenvoorziening van de bevolking zonder echter bepaalde artikelen te noemen. Voor het laatste geval moge worden verwezen naar de afzonderlijke rubrieken als in de Inleiding is aangegeven. In deze rubriek "Voedselvoorziening" in de wandeling aangeduid met de afkorting "V.V.O.", is ook aangetroffen een aantal stukken betreffende de opzet van de z.g. nood-organisatie-voedselvoorziening bij eventuele hervatting van oorlogshandelingen of andere calamiteiten op nederlands grondgebied.
Verordenings Blad voor het bezette Nederlands gebied, d.d. 13-1-1941, stuk 2 no. 12, archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel II, inv. no. 8, Bijlagendossier no. 2864 en Deel III, afdeling Akkerbouw, inv. no. 300.
Zie ook Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving; Deel II, inv. no. 8, dossierno. 2875 en Deel III, archief van de Afdeling Akkerbouw van de Stichting Regeringsbureau voor de Uitvoering van de Landbouwcrisiswetgeving 1933, inv. nos. 381-383.
Zie de Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel III, het archief van de Afdeling Akkerbouw, inv. no. 299.
a. Zoutdislocatie en -distributie
b. Beheer voedselvoorraden in de z.g. "Vesting-Den Haag"
c. Levensmiddelen uit Zweden o.a. zweeds wittebrood
d. Benarde voedselpositie in het westen des lands; (circulaire van de Directeur-Generaal voor de Voedselvoorziening aan de Plaatselijke Bureauhouders in Zuid Holland, Noord Holland en Utrecht)
e. De rantsoenering in Nederland, uitgedrukt in grammen, calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten
f. Rantsoenbepaling bij noodtoestand
g. Instructie en bonlijsten tijdens de z.g. "Hongerwinter"
Zie ook inv. no. 561.
a. Benoeming van duitse voedselcommissarissen voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland
b. Schrijven aan G. Rohde betreffende de zeer zorgelijke toestand in het westen des lands
G. Rohde, destijds duitse referent bij de Centrale (Crisis) Controledienst, was tijdens de z.g. "Hongerwinter" van 1944-1945 in 's-Gravenhage plaatsvervanger van Von der Wense, hoofd van de Hauptabteilung Ernährung und Landwirtschaft, die in verband met de opmars van de geällieerde troepen zijn bureau oorspronkelijk naar Arnhem, daarna naar Groningen, later naar Zwolle en tenslotte wederom naar Groningen had verplaatst. Omtrent de persoon van G. Rohde wordt verwezen naar de Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel III, archief van de Centrale (Crisis) Controledienst, inv. no. 6.
c. Afdruk van een schrijven van Rijkscommissaris Seyss Inquart, waarbij burgemeester Müller van Rotterdam machtiging krijgt met betrekking tot het binnenlandse bestuur in de drie westelijke provincies
Zie Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel III, Centrale (Crisis) Controledienst, inv. no. 253.
De duitse bezetters duidden deze situatie aan met de code-naam "L-Fall".
Het is de samensteller van deze inventaris bekend, dat het te Arnhem gevormde schaduw-archief tijdens de slag om Arnhem in September 1944 verloren is gegaan.
Met ingang van 1 april 1942 zijn bij beschikking (St.Crnt. van 30 maart 1942 no. 62) ingesteld het Hoofdbedrijfschap (aanvankelijk Bedrijfsorganisatie) voor Akkerbouwprodukten en acht daaronder ressorterende bedrijfsorganisaties c.q. bedrijfschappen n.l. Bedrijfschap van Granen, Zaden en Peulvruchten, (Grazapeu), Bedrijfschap voor Zaaizaad en Pootgoed voor Akker- en Weidebouw, Bedrijfschap voor Veevoeder, Bedrijfschap voor Aardappelen, Bedrijfschap voor Suiker, Bedrijfschap voor Hooi, Stro en Ruwvoeder, Bedrijfschap voor Griend en Riet, Bedrijfschap voor Vlas en Hennep. Zie inv. ncs. 185-190.
Zie Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel II, inv. no. 8, dossier no. 2774
Zie Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel III, Afdeling Akkerbouw, inv, no. 232.
Zie Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel II, inv. no. 8, Bijlagen-dossier no. 2950.
Zie archief van het College van Overleg voor de Voedselvoorziening inv. no. 11, bijlage-dossier no. 229
Het archief van de Onderafdeling Centrale Keukens van het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening zal worden beschreven in Deel II van deze inventaris. Zie Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel II, inv. no. 8, Bijlagen-dossier no.2850 en Deel III, Afdeling Akkerbouw van het Rcgeringsbureau voor de Uitvoering van de Landbouwcrisiswet 1933, inv. no. 276.
Geen secretariaatsarchieven.
Zie voor de beschrijving van het archief van de Hypotheek-commissie: Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel III, Hypotheekcommissie (1935-1944), bladzijden 6-12.
Zie voor stukken uit de periode 1933-1940 Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel I, inv. no. 74.
Voor verslagen van de werkzaamheden zie Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel III, Centrale (Crisis) Controledienst, inv, nos. 13-62.
Zie inv. no. 152.
Zie inv. no. 155.
Zie de voetnoot bij inv. no. 168 en de Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel III, Centrale (Crisis) Controledienst, inv. no. 245.
Zie voor de periode 1940 Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel I, inv. no. 81 en Deel II inv. no. 8, Bijlagen-dossier nos. 2683 en 2792 en Deel III, archief van de afdeling Akkerbouw, inv. no.271.
Deze standsorganisaties waren de R.K. Boeren- en Tuindersbond, de Aartsdiocesane R.K. Boeren- en Tuindersbond te Arnhem, de Katholieke Land- en Tuinbouwbond in het Bisdom Haarlem, de Noord Brabantse Christelijke Boerenbond te Tilburg en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond te Roermond. Voor zo ver betreft het kerk-historisch facet van deze kwestie moge worden verwezen naar het Gezamenlijk Herderlijk Schrijven van de Nederlandse Bisschoppen d.d. 8 September 1941; archief van het Aartsbisdom Utrecht en Bijlage I van de Inleiding, bladzijde 96.
Zie Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel I, bladzijde 7 en inv. no. 87.
Zie Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel I, bladzijde 9.
Fritz Sauckel, gouwleider en "Reichsstatthalter" van Thüringen werd in 1942 door Hitler benoemd tot buitengewoon gevolmachtigde voor de "Arbietseinsatz" In deze hoedanigheid leidde hij de werving en deportatie van miljoenen arbeidskrachten uit de door Duitsland bezette gebieden naar Duitsland. Tijdens het Proces van Neurenberg werd hij ter dood veroordeeld, welk vonnis op 16 oktober 1946 door de strop werd voltrokken.
Zie archief van het College van Overleg voor de Voedselvoorziening, inv. no. 11, Bijlagen-dossier no. 214
Na de stakingen van 30 april tot 5 mei 1943 werden - om het verzet tegen de bezetter te breken - de eerst na de oorlogsdagen van mei 1940 vrij gelaten nederlandse krijgsgevangen gemaakte officieren opgeroepen om zich wederom voor krijgsgevangenschap in Duitsland te melden. Zie inv, no. 396 en Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel III, de Centrale (Crisis) Coritroledienst, inv. no. 244.
Zie Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel III, Centrale (Crisis) Controle Dienst, inv. no. 244.
Meerdere verslagen zijn niet aangetroffen, zie ook inv. no. 439
Zie ook inv. no. 414
Voor stukken betreffende accijnsvrije suiker voor bijen zie inv. no. 334.
Zie ook het archief van de Afdeling Visserijen van het Departement van Landbouw en Visserij.
Zie Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel III, de Nederlandse Visserijcentrale, inv. nos. 1-5.
Zie Archieven betreffende de Landbouwcrisiswetgeving, Deel II, inv. no. 8, Bijlage-dossier no. 2927.