Terug naar zoekresultaten

2.04.47.02 Inventaris van het archief van de Commissie tot bezuiniging op de kosten van het Ziekenhuiswezen, (1934) 1935-1946 (1948)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.04.47.02
Inventaris van het archief van de Commissie tot bezuiniging op de kosten van het Ziekenhuiswezen, (1934) 1935-1946 (1948)

Auteur

CAS 15

Versie

23-06-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1985 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Commissie Bezuiniging Kosten Ziekenhuiswezen
Cie. Bezuiniging Ziekenhuiswezen

Periodisering

archiefvorming: 1935-1946
oudste stuk - jongste stuk: 1934-1948

Archiefbloknummer

B24097

Omvang

; 116 inventarisnummer(s) 1,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het Nederlands.

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Commissie tot bezuiniging op de kosten van het ziekenhuiswezen

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de commissie bevat onder meer de rapporten van de commissie, stukken betreffende de te stellen eisen aan verpleegkundigen, salarissen van medisch personeel en stageplaatsen voor geneeskunde studenten, stukken betreffende de vaststelling van ziekenhuistarieven en overzichten van het aantal patiënten die voor rekening van gemeenten werden verpleegd.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Organisatie
De uitgaven voor de kosten van het ziekenhuiswezen stegen in de loop van de jaren dertig dermate snel, dat de ministers van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken op 7 juni 1935 besloten tot de instelling van de Commissie tot bezuiniging op de kosten van het ziekenhuiswezen. ( Zie inventarisnummer 2. ) Mede aanleiding tot dit besluit was het succes van de Commissie tot bezuiniging op de kosten van het krankzinnigenwezen. De commissie werd meestal aangeduid als de Commissie Frederiks, naar de naam van de voorzitter mr.dr. K.J. Frederiks, secretaris-generaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Binnen de organisatiestructuur van het Ministerie van Binnenlandse Zaken was de afdeling Armwezen (1918-1947) verantwoordelijk voor de commissie.
Onderstaande ambtenaren hadden zitting in de commissie:
  • mr. dr. K.J. Frederiks secretaris-generaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, voorzitter tot 19 april 1939
  • dr. C. van der Berg directeur-generaal van de Volksgezondheid, voorzitter na 19 april 1939
  • jhr. mr. L.H.N.F. Bosch ridder van Rosenthal commies van de afdeling Armwezen, secretaris
  • dr. H. Maas directeur van het Academisch Ziekenhuis te Leiden
  • R.N.M. Eijkel arts en waarnemend hoofdinspecteur van de Volksgezondheid
  • J.T. Verbaas directeur Generale Thesaurie van het departement van Financiën
De commissie werd zo nodig aangevuld met inspecteurs van de Geneeskundige Dienst voor de Volksgezondheid, elk voor zover de onderzoeken naar de exploitatie van de ziekenhuizen binnen de ambtsgebieden van deze inspecteurs vielen. De inspecteurs hadden ook zitting in de subcommissies die per inspectiegebied ingesteld waren om de commissie te adviseren over de te nemen bezuinigingsmaatregelen per ziekenhuis.
Gezien de situatie na de Tweede Wereldoorlog, toen een grote vraag naar ziekenhuisruimte was ontstaan en bezuinigingen niet meer relevant waren, besloten de ministers van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken op 9 september 1946 tot opheffing van de commissie. De lopende zaken werden nog wel afgehandeld, waarna het archief in 1948 met het beëindigen van de werkzaamheden afgesloten werd.
Uitvoering van de taak
De opdracht die de commissie meekreeg was: De ministers van Binnenlandse Zaken en van Sociale Zaken voorlichten en adviseren over de mogelijkheden tot het doorvoeren van bezuinigingen in ziekenhuizen ter verlichting van de uitgaven voor de publieke kassen.
De commissie had een toetssteen nodig om de binnenkomende gegevens te relateren. De enige rijksinstelling, het Academisch Ziekenhuis te Leiden, was als toetssteen niet te gebruiken omdat in dit ziekenhuis de medische en de onderwijsdoeleinden te nauw met elkaar verweven waren. ( Zie inventarisnummer 1 (Notulen 10 november 1937) ) Het gemeenteziekenhuis te Middelburg werd hiervoor wel geschikt geacht. De werkwijze van de commissie was zodanig, dat er per provincie werd gewerkt met 3 aandachtspunten: ( Zie inventarisnummer 1 (Notulen 18 januari 1935) )
  1. exploitatie en personeelsbezetting,
  2. betaling van de verpleegprijs door de gemeenten,
  3. controle op opname en ontslag van patiënten.
Uitgaande van deze aandachtspunten werd de volgende procedure gevolgd:
  • De commissie vroeg aan Gedeputeerde Staten om hun medewerking.
  • Na toezegging van Gedeputeerde Staten wezen deze enkele ambtenaren aan om de contacten met de commissie te onderhouden.
  • Gedeputeerde Staten voerden voor de commissie de correspondentie met de diverse gemeentebesturen in hun provincie.
  • Gedeputeerde Staten stuurden de stukken in 6-voud naar de secretaris van de commissie.
  • De secretaris zond afschriften van de stukken aan de commissieleden:
  • De commissieleden reageerden zo spoedig mogelijk op de stukken.
  • Daarop belastte de commissie een aantal leden uit haar midden met een onderzoek, waaronder altijd de inspecteur van volksgezondheid uit de betrokken inspectie.
  • De leden pleegden overleg met de ziekenhuisbesturen.
  • De leden rapporteerden aan de plenaire commissie.
  • Binnen twee weken deelden de leden mee of ze zich met het rapport konden verenigen.
  • Wanneer bij circulatie geen overeenstemming werd bereikt of wanneer een der leden overleg nodig achtte, werd een vergadering uitgeschreven.
  • Bij verhindering van twee of meer leden werd de vergadering verdaagd.
  • Tenslotte bracht de commissie een advies uit aan de minister.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Reeds tijdens de registratuurperiode was er een vermenging ontstaan met het archief van de afdeling Armwezen, doordat jhr. mr. L.H.N.F.M. Bosch ridder van Rosenthal naast zijn functie van commies op de afdeling Armwezen ook secretaris van de commissie was. Een aantal stukken werden in de dossiers van Armwezen gevoegd en daarom ook in de agenda's van Armwezen ingeschreven. Toch was er geen sprake van een bewust doorgevoerde vermenging, omdat de meeste stukken van het archief van de commissie als een aparte eenheid aanwezig waren. Latere archiefbeheerders onderscheidden echter het archief van de commissie niet meer van dat van de afdeling Armwezen. Het archief van de commissie werd beschouwd als een onderdeel van het archief van de afdeling.
Van de commissie zelf zijn geen agenda's meer aanwezig terwijl die er wel geweest moeten zijn, gezien het feit dat sommige stukken een eigen nummering hebben gekregen.
De stukken betreffende bezuinigingen op plaatselijk niveau werden in mappen per provincie opgeborgen: binnen de provincie op plaatsnaam en per plaats op naam van het ziekenhuis.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
De selectie ter vernietiging werd uitgevoerd aan de hand van de vernietigingslijst (1961) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De omvang van het archief voor bewerking was 3,6 meter terwijl er na bewerking 1 meter overbleef. Het vernietigingspercentage was 72,2%.
Het bewerkingsproces werd afgesloten met de materiële verzorging van de stukken. Het te bewaren deel werd van het te vernietigen deel gescheiden. Het te vernietigen deel werd met toestemming (29 mei 1985) van het hoofd van het Bureau Algemene Secretarie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken naar het Bureau Vernietiging Overheidsarchieven te Apeldoorn gestuurd.
Verantwoording van de bewerking
De bewerking vond plaats in het kader van de opleiding tot middelbaar archiefambtenaar aan de Rijks Archiefschool (cursus 1984-1985).
Op grond van het bestemmingsbeginsel zijn er stukken uit het archief van de afdeling Armwezen gehaald. Er zijn twee hoofdrubrieken in de inventaris gevormd te weten "Organisatie" en "Uitvoering van de taak". Binnen de hoofdrubriek "Uitvoering van de taak" is een onderverdeling in "Algemeen" en "Plaatselijk" gemaakt. Onder "Plaatselijk" zijn alle stukken betreffende een bepaald ziekenhuis en betreffende meerdere ziekenhuizen in een of meerdere plaatsen vermeld.
De oorspronkelijke orde van de stukken betreffende bezuinigingen op plaatselijk niveau was provinciegewijs. Vandaar dat er in de inventaris onder de beschrijving "Stukken betreffende bezuinigingen in ziekenhuizen" een alfabetische indeling naar provincie en binnen de provincie een alfabetische indeling naar plaats is gemaakt. Binnen de plaats is een eveneens alfabetische indeling naar ziekenhuis gemaakt. Waar stukken betreffende meerdere ziekenhuizen in een plaats in een bestanddeel voorkwamen, staat dit bestanddeel zonder nadere aanduiding achter de plaatsnaam. Waar meerdere stukken betreffende ziekenhuizen uit verschillende plaatsen in een bestanddeel voorkwamen, zijn blinde inventarisnummers gebruikt. Voor een indeling in kolommen (inventarisnummers 27-117) is gekozen om de overzichtelijkheid van de inventaris te vergroten.
Notulen van de plenaire commissie bevinden zich onder inventarisnummer 1, terwijl de notulen van het overleg tussen ziekenhuisbesturen en commissieleden, met betrekking tot een bepaald ziekenhuis, gevoegd zijn in de dossiers van de ziekenhuizen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Commissie Bezuiniging Kosten Ziekenhuiswezen, nummer toegang 2.04.47.02, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Cie. Bezuiniging Ziekenhuiswezen, 2.04.47.02, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar