Terug naar zoekresultaten

2.12.45 Inventaris van het archief van de Marinecommandant Delfzijl, 1945-1946

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.12.45
Inventaris van het archief van de Marinecommandant Delfzijl, 1945-1946

Auteur

H.E.M. Mettes

Versie

27-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1999 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Marine: Marinecommandant Delfzijl
Marinecommandant Delfzijl

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1946

Archiefbloknummer

D27539

Omvang

; 1 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Marine / Marinecommandant Delfzijl

Samenvatting van de inhoud van het archief

In grote Nederlandse zeehavens als Rotterdam, Vlissingen, Delfzijl en Amsterdam werden na de bevrijding marinecommandanten aangesteld die verantwoordelijk waren voor de wederopbouw van de uitrusting van de Koninklijke Marine (kazernes, havens, werkplaatsen). In het kader van de Bijzondere Staat van Beleg werden deze marinecommandanten tevens verantwoordelijk voor het openen, gereedmaken en functioneren van de hele haven. De marinecommandant Delfzijl was daarnaast verantwoordelijk voor alle scheepvaartkwesties in Groningen, Friesland en Drente, waaronder bijvoorbeeld de haven van Harlingen en de contacten met de geallieerde autoriteiten in de Duitse haven van Emden. Het archief van de marinecommandant Delfzijl bevat enige correspondentie over de periode 1945-1946.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Instructie marinecommandant Delfzijl (Naval officer in charge (NOIC) Delfzijl)
In augustus 1944 werd in Londen de instructie voor de marinecommandanten vastgesteld welke van kracht was gedurende de tijd dat het Besluit op de bijzondere staat van beleg gold.
In deze periode was de marinecommandant in zijn ambtsgebied onder meer verantwoordelijk voor het openen, gereedmaken en doen functioneren van de daarin gelegen havens.
Op 25 april 1945 werd de instruction for naval officer in charge Delfzijl vastgesteld door vice admiral Dickens.
Deze luidde als volgt:
  1. To help prepare the port of Delfzijl for shipping and barge traffic, although it would appear that it will be some time before shipping can use the port.
  2. To assist in the preparation of Zoutkamp and Nieuwezijlen as a Coastal force base if this is decided upon.
  3. To assist in the preparation of Harlingen as in paragraph 1.
  4. You will be responsible generally, under Flag Officer, Holland, for naval matters other than operational in Groningen, Friesland and Drente.
  5. Local recruiting will be necessary to carry out the above and you should inform me, repeating to Commandant Zeemacht (Nederland), your requirement in kit and equipment. Recruiting must be gradual.
  6. An officiere will be appointed as resident naval officicer, Harlingen, and he will be responsible for investigating the possibility of using other ports on the east coast of the IJselmeer in your area for relief work by sea.
  7. To keep me supplied with intelligence which would be usefull for relief work.
  8. To give every assistance at the above ports to the military and other autorities in the relief of Holland.
  9. You are to work in close touch with naval officer in charge, Emden, in all matters connected with the Ems. All operational matters in the Ems will be under his control and you will do your utmost to conform with his requirements.
  10. A Dutch naval liaison officer is being appointed to naval officier in charge, Emden and a British naval liaison officer, lieutenant P. Whitecourt, RNVR, to you.
De bemoeienissen met het havenbedrijf werden eind 1945 overgedragen aan burgerinstanties.
Bij beschikking van de commandant der zeemacht Nederland (CdZ) werd op 1 oktober 1945 (nr CZM/S/385/12/1) een nieuwe instructie voor de marinecommandanten in Nederland vastgesteld. Ook in deze instructie stond de marinecommandant onder bevel van de CdZ. Hierin werd vastgelegd dat de marinecommandant de hoogste autoriteit was in de havens, gelegen in zijn ambtsgebied voor wat betrof de regeling van scheepsbewegingen , navigatie, meren, loodsdienst en zover het veiligheid betrof op het gebied van navigatie, schepen, haven en de installaties aldaar.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Dit archief(deel) werd in 1995 overgeplaatst vanuit het instituut voor Maritieme Historie naar het Centraal Archievendepot van het ministerie van Defensie. Deze archiefbescheiden werden afgescheiden uit de voormalige collectie Tweede Wereldoorlog.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Marine: Marinecommandant Delfzijl, nummer toegang 2.12.45, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Marinecommandant Delfzijl, 2.12.45, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen